‘Mirar a la por’, la història de superació de Marta Huertas contra l'encefalitis

La jove oriolana va patir dues encefalitis diferents a causa d’un herpés comú

L'equip investigador ha descrit 11 tipus d'encefalitis de les 17 que es coneixen

Marta Huertas feia la vida d'una xiqueta de dotze anys fins que un herpes comú, que molts pateixen al llavi quan tenen febra, li atacà el cervell. Li originà una encefalitis herpètica i el sistema immunitari va desencadenar una segona. L’investigador d'IDIBAPS & ICREA Josep Dalmau explica que primer va patir una onada herpètica, que es va tractar i que desaparegué, però va tindre una segona resposta autoimmune. Llavors, el sistema immune, en lloc d’atacar el virus, s’equivoca i ataca el cervell. 

L’empitjorament d’aquesta jove oriolana fou vertiginós. Ella mateixa explica a À Punt Notícies que al matí desdejunava, però a la vesprada havia oblidat el que era menjar. Un tractament molt agressiu i huit mesos de rehabilitació tornaren l'esperança a la jove. “Vaig haver d’aprendre a sumar i restar com quan era xiqueta. He passat dues vides”, assegura. 

El seu cas, a més de servir per a avançar en la investigació científica, ha inspirat un documental, Mirar al miedo, amb el qual Marta vol ajudar altres persones en la mateixa situació i on reclama un paper actiu de les administracions i de la societat respecte de les malalties minoritàries.

També et pot interessar

stats