La ministra Montero, sobre el crim masclista de Sagunt: “Hem fallat, hem de revisar els protocols de protecció”

La titular d’Igualtat assegura que aquesta legislatura s’impulsarà la llei trans i la llei LGTBI

Entrevista a Irene Montero en À Punt Notícies Migdia

“Hem fallat. Ho dic amb contundència. Hem de reconéixer-ho. Per això hem de revisar les ferramentes i els protocols de protecció a les dones víctimes de la violència masclista”, afirmava obertament la ministra d’Igualtat, Irene Montero, en referència al primer crim masclista registrat enguany a la Comunitat Valenciana i en el qual una dona de Sagunt, que havia demanat assistència només dos dies abans, va morir finalment a mans de la seua exparella. 

La ministra feia aquestes declaracions mentre l'entrevistaven en Les notícies Migdia, amb motiu de la seua visita, aquest dilluns, a la Comunitat Valenciana. Segons ha admés Montero, aquesta revisió que mencionava sobre el protocol de protecció a les víctimes de la violència de gènere ha d’avançar per a complir els estàndars internacionals, que no contemplen la denúncia prèvia com a requisit per a rebre atenció i protecció enfront de l’agressor. 

En aquesta direcció, la responsable d’Igualtat ha afirmat que s’haurà de revisar el sistema Viogén, el sistema de seguiment integral dels casos de violència de gènere, i que “en els pròxims mesos” arribarà al Congrés la llei de “només sí és sí”. Aquesta nova norma, segons ha defensat Montero en À Punt, “protegirà les dones de totes les violències”, contemplarà que “no cal demostrar que hi ha hagut violència o intimidació” i serà una llei que es fonamentarà sobre la prevenció de la violència de gènere. 

Quant a una altra llei, la polèmica llei trans, sobre la qual no es posen d’acord els socis del govern espanyol, que ha dividit el moviment feminista i que ha enfrontat una part d'aquest moviment amb col·lectius de persones transsexuals, la titular d’Igualtat s’ha compromés que aquesta norma isca avant aquesta legislatura. 

“M’agradaria complir l’acord de govern i que la llei trans i la llei LGTBI es materialitzaren aquesta legislatura. Confie que l’acord és possible”, ha afirmat durant la seua intervenció. Irene Montero ha assenyalat que aquest dimarts es debat al Congrés “el mateix text que ella va presentar i que el 2019 va tindre el consens de tots el grups de la cambra”. 

Quant a un dels esculls per a reunir el consens suficient per a impulsar aquesta llei trans, com és l’autodeterminació de gènere només amb la voluntat expressa de la persona, sense període de reflexió, sense cap aval o testimoni com reclama el PSOE, la ministra ha afirmat que l’autodeterminació és l'única manera de garantir els drets de les persones trans. Per això, s’ha compromés durant la seua intervenció que els drets de les persones trans, igual que els del col·lectiu LGTBI, “siguen llei aquesta legislatura”. 

“Estic compromesa amb els drets de les persones trans. En l’actualitat es continua discriminant i agredint les persones per la seua orientació sexual o la seua identitat de gènere, per això hem de garantir que els drets d’aquestes persones siguen llei”, ha afirmat. 

També et pot interessar

stats