Què pot haver fallat en la protecció de la dona assassinada a Sagunt?

L’associació Amigues Supervivients exigeix que les ordes d’allunyament estiguen acompanyades de mesures efectives

Què ha fallat en la protecció de la dona assassinada a Sagunt?

La dona assassinada diumenge a Sagunt per l'exparella tenia una orde d'allunyament després d’haver denunciat l’assassí per maltractaments fa una setmana i estava en el programa de protecció a víctimes de violència masclista VioGen.

A més, divendres passat va acudir al Servei de la Dona de l’Ajuntament per indicació del jutjat de violència de gènere per tal de demanar ajuda per sentir-se amenaçada. Segons l’alcalde, Darío Moreno, el cas el van traslladar a l’àrea d’igualtat, des d’on li estaven donant suport i anaven a continuar treballant amb ella. 

Manca de mesures efectives que acompanyen les ordes d’allunyament

Les associacions feministes que han acudit a la concentració en memòria de María Soledad aquest dilluns consideren que alguna cosa deu d’haver fallat en el protocol de protecció de María Salud ja que, en paraules de la portaveu de la Coordinadora Feminista del Camp de Morvedre Amaia Aracama, “ella havia fet tot el que havia de fer”.

Per la seua part, la presidenta de l’associació Amigues Supervivients, Mayte Lafuente, ha posat el focus en la manca de mesures efectives que acompanyen les ordes d’allunyament, en referència al fet que no s’havia considerat que María Soledad estiguera en risc després d’imposar-li l’orde d’allunyament a la seua exparella. "Una orde d'allunyament és només un paper i això físicament no impedeix a cap maltractador que s'acoste a la víctima i la mate, com ha passat en aquest cas", ha advertit.

Cal revisar els protocols

La delegada del govern espanyol a la Comunitat Valenciana, Gloria Calero, ha admés aquest matí que cal "pegar una volta a tots els protocols per a donar més seguretat a les dones", perquè el fet que les víctimes tarden entre set i huit anys a denunciar és indicatiu que alguna cosa està passant.

S'està treballant moltíssím en aquests protocols i, a més, actualitzen contínuament

La magistrada dels jutjats de Llíria, Lara Esteve, ha confirmat a À Punt que s'investigarà què ha passat per determinar si s’ha fallat perquè s’ha quedat algun pas o alguna operació establida sense fer, cas en el qual es buscaria la persona responsable, o si bé el problema rau que cal actualitzar el protocol per eliminar possibles llacunes. Una actualització que, segons assegura, és constant i a la qual dediquen molt de treball. 

Per últim, Esteve ha volgut insistir que mai s’ha de callar davant de la violència masclista.

També et pot interessar

stats