El Ministeri de Sanitat redueix a set dies l’aïllament de les persones contagiades de covid asimptomàtiques

Igualment, els no vacunats i que siguen contactes estrets d'un positiu estaran aïllats durant una setmana

Centenars de persones acudeixen al Mercat Central de València en la Nit de Nadal
Centenars de persones acudeixen al Mercat Central de València la Nit de Nadal / Efe

La comissió de salut pública, en la qual estan representades les comunitats autònomes i el Ministeri de Sanitat, ha acordat "per unanimitat" reduir la quarantena de totes les persones positives per covid i que siguen asimptomàtiques a set dies, davant dels deu actualment fixats.

Segons han informat fonts sanitàries, igualment, aquelles persones que no estiguen vacunades i que han sigut contactes estrets d'un positiu també veuran reduït el seu període d'aïllament fins als set dies, en comparació amb deu establits fins ara. La norma ja establia que les persones vacunades que eren contacte estret no havien de fer quarantena.

La ministra de Sanitat, Carolina Darias, ha justificat la decisió de reduir les quarantenes dels positius en covid-19 a set dies pel fet que òmicron té un "menor període d'incubació" que les variants anteriors. Tal com ha precisat la ministra en roda de premsa després del Consell Interterritorial del Sistema Nacional de Salut (CISNS), no s'exigirà prova per a posar fi a aquest aïllament. La reducció de la quarantena entrarà en vigor a partir dels casos que es diagnostiquen demà.

"És una variant més transmissible i amb més capacitat de contagiar. Fins ara els casos presenten una major levitat en comparació amb onades anteriors. El comportament a l'hora del període d'incubació d'òmicron no és el mateix, d'ací la necessitat de fer aquesta modificació. Haurem de monitorar l'evolució d'òmicron dia a dia amb especial seguiment a la positivitat, hospitalització i UCI", ha reflexionat Darias.

Acord per unanimitat

La mesura va en la línia de països com el Regne Unit, Itàlia o els Estats Units, que han acurtat l'aïllament dels contagiats davant la nova etapa en la qual entra la pandèmia amb la variant òmicron, que previsiblement és més contagiosa però també podria generar menys ingressos hospitalaris.

Extremadura, Madrid, Castella-la Manxa, Castella i Lleó, les Illes Balears o Catalunya, entre d’altres, han sigut les comunitats autònomes que havien avançat que estaven a favor de reduir la quarantena dels positius, encara que finalment s'ha acordat per unanimitat. S'ha arribat, per tant, a un consens entre les postures, que anaven des de reduir a tres dies les quarantenes per als contagiats sense símptomes i vacunats, com ha defensat el president de Castella-la Manxa, Emiliano García-Page, fins a proposar que siguen més de cinc dies, com plantejava el govern de les Illes Balears.

La decisió va en contra de la recomanació de la ponència d'alertes i plans de preparació i resposta, òrgan dependent de la comissió de salut pública, que assegurava aquest matí que no es plantejava, en principi, reduir el nombre de dies d'aïllament o quarantena per a persones contagiades de covid-19 encara que foren asimptomàtiques.

També et pot interessar

stats