El Ministeri de Sanitat rebutja posar AstraZeneca a voluntaris menors de seixanta anys

Al·lega que no pot garantir el consentiment informat i s’acull al reglament de l’estratègia de vacunació

Astra Zeneca
Imatge de la vacuna d'AstraZeneca / Stanislav Sukhin / Shutterstock
21 d'abril 2021 - 18:24

El Ministeri de Sanitat es posiciona de moment en contra de permetre inocular la vacuna d’AstraZeneca a persones voluntàries de menys de 60 anys, ja que encara no es disposa de suficient informació científica per a oferir un consentiment informat com a garantia d'una decisió autònoma. Segons l’estratègia de vacunació, seria "molt discutible", ja que "difícilment" se'ls hauria pogut oferir abans de rebre la vacuna una informació adequada en els termes que exigeix la llei.

Així ho sosté en el text aprovat i donat a conéixer aquest dimecres, on es defensa la presa de decisions “basant-se fonamentalment en l'evidència científica”. Per tant, “no pot basar-se solament en el consentiment informat de l'individu i, menys encara, sobre la base d'una informació científica de seguretat de la qual encara no es disposa.”

A més, es recalca que, en un context d'escassetat de recursos i en el qual cal prioritzar, la vacunació "no pot establir-se per eleccions" individuals, ja que és un fet que “aniria en contra" dels principis ètics en els quals s'assenta l'estratègia. Aquest manifest també destaca la necessitat de continuar amb l'interval de dosi de vacunes, mantenint els 21 dies de diferència entre la primera i la segona dosi en el cas de Pfizer i BioNTech i de 28 dies per a Moderna. Es prioritzarà a les persones majors de 60 anys.

En l'actualització s'estableix que "es continuarà vacunant a les persones de 70 a 79 anys i aquelles amb condicions de molt alt risc prioritzades amb vacunes de Pfizer i Moderna i, de manera simultània, amb AstraZeneca per a les persones de 60 a 69 anys.

Incorporació de Janssen

Després de la nova avaluació de seguretat de l'EMA, també s'empraran injeccions de la vacuna de Janssen en el grup de 70-79 anys. Quant a les persones menors de 60 anys ja vacunades amb una primera dosi i pendents de rebre la segona, "es decidirà pròximament, en funció de l'evidència científica i la disponibilitat de les diferents vacunes".

D'altra banda, es recull que la nova evidència i la situació epidemiològica actual "aconsellen alguns canvis en alguns dels grups" respecte a l'anterior actualització. Així, a les persones que pertanyen als col·lectius en actiu amb una funció essencial per a la societat, "se'ls posarà la vacuna disponible després de vacunar a les persones de més de 60 anys en lloc de vacunar-se amb AstraZeneca com fins ara", tal com s'ha acordat aquest dimarts.

El document posa de manifest l'efectivitat de la vacunació amb vacunes d’ARNm en les persones institucionalitzades en residències de majors. “Mostren molt bons resultats de protecció enfront de la infecció, l'hospitalització i mort".

El risc d'infecció en aquesta població s’ha reduït en un 57,2% a les dues setmanes de la primera dosi i un 81,2% després de la segona. A més, s'observa protecció indirecta en les persones no vacunades que viuen en residències amb alta taxa de vacunació.

També et pot interessar

stats