El Ministeri de Sanitat compensarà la vacunació dels desplaçats

La Comunitat Valenciana ja ha vacunat, des que va començar l'estiu, 100.000 desplaçats d'altres comunitats autònomes

Un grup de viatgers arriba a l'aeroport en una imatged d'arxiu
Un grup de viatgers arriba a l'aeroport en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Ministeri de Sanitat ha acceptat la proposta de la Generalitat i compensarà les comunitats per la vacunació dels desplaçats. Ho ha anunciat la ministra Carolina Darias. La Comunitat Valenciana ja ha vacunat 100.000 desplaçats contra la Covid-19 des que va començar l'estiu .

La ministra de Sanitat ha presentat en la reunió interterritorial una proposta per a regularitzar els saldos de vacunes que les comunitats autònomes han injectat als desplaçats. D'aquesta manera, el Govern d'Espanya habilitarà un sistema de compensació per a aquelles regions que tinguen, segons ha destacat, un "saldo negatiu" de vacunes. És a dir, que hagen posat dosis a més persones de fora de les que ha rebut la seua població en altres territoris.

I és que el fet de protegir els no residents suposa una despesa addicional per a la Generalitat. És per això que la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, va demanar en el Consell Interterritorial reciprocitat i criteris compartits entre les autonomies, a fi de concretar un sistema de compensació del cost i les dosis addicionals que la Generalitat ha demanat per les injeccions administrades a persones no residents.

La condició de destinació turística fa que la Comunitat Valenciana siga susceptible d'una mobilitat més gran que altres autonomies, i hi porta molts desplaçats. Per això, el Consell considerava necessari concretar la reciprocitat entre comunitats i una adequació de les dosis que rep el territori valencià.

Segons Carolina Darias, s'observa un alentiment en el creixement de la corba de contagis i espera que aquesta tendència es consolide els pròxims dies. Al conjunt de l'estat espanyol, la incidència acumulada puja 32 punts en un dia i se situa en 469 casos per cada 100.000 habitants.

La ministra ha tornat a fer una crida a la responsabilitat dels joves en aquesta cinquena onada que els afecta plenament. La incidència entre els que tenen de 20 a 29 anys està ja per damunt dels 1.500 i la dels que estan entre els 12 i els 19 és de més de 1.200. Amb aquest panorama, recorda que la vacunació és l'arma més poderosa contra la Covid.

28 milions d'espanyols ja estan vacunats

En aquests moments, més de 28 milions d'espanyols ja estan vacunats amb almenys una dosi, el 60 per cent de la població. Darias ha avançat que la setmana que ve el 50 per cent dels espanyols ja estaran immunitzats, perquè hauran rebut la pauta completa. Pel que fa als plans d'arribada de vacunes, cal destacar que Moderna enviarà a l'agost més de 900.000 dosis setmanals i més d'un milió a la setmana durant el setembre.

També et pot interessar

stats