El ministeri d’Igualtat encarrega a la RAE un estudi sobre l’adequació de la Constitució al llenguatge inclusiu

La polèmica a les xarxes socials no s’ha fet esperar, arran de l'amenaça d'Arturo Pérez-Reverte d'abandonar la RAE.

La vicepresidenta del govern,  Carmen  Calvo, en l'acte de clausura de la segona edició del programa  Women  to  Watch
La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, en l'acte de clausura de la segona edició del programa Women to Watch / Ballesteros (Efe)

La vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, va anunciar el passat 10 de juliol que pensava encarregar a la Real Acadèmia de la Llengua Espanyola (RAE) un estudi per a adequar la Constitució Espanyola al llenguatge “inclusiu, correcte i vertader a la realitat d'una democràcia que transita entre homes i dones”.

Segons Calvo, la redacció de la Constitució correspon a la societat espanyola de fa 40 anys, i creu que “parlar en masculí” genera en els cervells només “imatges masculines”. També va puntualitzar que es tracta d’una anàlisi sobre la forma com està redactada la Constitució, que no té res a veure amb una reforma dels continguts. Per a la ministra d’Igualtat, independentment dels canvis formals, "cal” començar per tindre una carta magna que incloga les dones.  

Carmen Calvo va fer aquestes declaracions davant la Comissió d’Igualtat del Congrés dels Diputats, on presentarà les conclusions d’aquest estudi tan prompte com estiguen a punt.

Reaccions a les xarxes

Aquesta iniciativa del Ministeri d’Igualtat ha creat molta polèmica a les xarxes socials per la polèmica reacció de l’acadèmic de la RAE Arturo Pérez-Reverte, que va dir que abandonaria la institució si es duia a terme l’estudi que ha demanat Calvo i en va donar “la seua paraula”.

Ho va fer en resposta a aquest tweet de l’usuari @bmogollon: 

L’anunci de Pérez-Reverte ràpidament es va fer viral i es va convertir en notícia per ell mateix i, al qual, la directora i actriu feminista Leticia Dolera, va respondre parafrasejant l'exmajor dels Mossos d’Esquadra, Josep Lluís Trapero, amb el seu polèmic “bueno pues molt bé pues adiós.”

Tant el tweet de Pérez-Reverte com el de Dolera han rebut crítiques i alabances, una cosa que demostra que la inclusió lingüística és encara una qüestió que divideix la societat espanyola. 

També et pot interessar

stats