El Millars torna a abocar aigua al Mediterrani gràcies a les pluges de gener

L’aportació d’aigua dolça permet que augmente la concentració de peixos a la desembocadura del riu.

L’aigua torna a córrer per la gola sud del Millars
L’aigua torna a córrer per la gola sud del Millars / Consorci del Millars (Europa Press)

La gola sud de la desembocadura del riu Millars està, de nou, oberta a la mar, després d’estar tancada més d’un any per la falta d’aigua. La pluja que ha deixat la borrasca Gloria ha permés que torne a córrer aigua per aquesta gola, situada al Paisatge Protegit de la Desembocadura d’aquest riu. 

A més d’aquesta connexió natural amb la mar, les pluges de gener han fet que els 14 quilòmetres del riu presenten un cabal "constant i vigorós" d'aigua, gràcies al desembassament tècnic de fins a 50 metres cúbics del pantà del Sitjar a Onda. 

A més, des del Consorci del Millars han destacat que la força i l’espenta de l’aigua del Millars han trencat el cordó de dunes de cudols per la zona nord de la platja de les Goles, de manera que, a hores d'ara, el riu Millars arriba "amb molta força" al Mediterrani.

Com a conseqüència d’aquesta aportació d’aigua dolça a la mar, s’ha detectat una concentració de peixos excepcional a la desembocadura del Millars. Això ha atret desenes de pescadors i també nombroses embarcacions, que practiquen la pesca de tresmall.

Estampa atípica

La recuperació d’aquest entorn paisatgístic ofereix una estampa poc habitual al tram final del Millars. El més habitual és que els últims deu quilòmetres del riu tinguen un cabal intermitent, sobretot des del pantà de Santa Quiteria fins a la depuradora d'Almassora, des d'on s'aboquen les aigües netes al llit del riu. Des d'ací i fins al Mediterrani, el Millars torna a tindre un cabal mínim d'aigua. 

La recuperació de la qualitat d’aigua del Millars ja va permetre que l’any passat s’establiren al riu diverses llúdries després d’un temps sense veure aquests animals per l’entorn del Paisatge Protegit de la desembocadura del Millars.

També et pot interessar

stats