Milers de persones reclamen a Oviedo l'oficialitat de l'asturià
La manifestació, organitzada per la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana, busca que el nou Estatut d'Autonomia també incloga el gallec-asturià
Més de 30.000 persones, segons els organitzadors, s'han manifestat aquest dissabte pel centre d'Oviedo per a reclamar l'oficialitat de l'asturià, una mobilització que des de fa 34 anys du a terme la Xunta pola Defensa de la Llingua Asturiana i que en aquesta ocasió se celebra enmig de les negociacions obertes entre el govern autonòmic i les forces parlamentàries per a acordar una reforma estatutària que incloga aquesta qüestió.
La Federació Socialista Asturiana es va comprometre a impulsar la cooficialitat en el seu últim congrés, una mesura que compta també amb el suport de Podem i EU, i l'oposició frontal del PP, Ciutadans i Vox. Fòrum Astúries, que té la clau perquè s'aprove aquesta reforma estatutària, encara no ha aclarit quina serà la seua posició final, encara que un dels seus dos diputats ja ha dit que és partidari d'una oficialitat basada en la voluntarietat.
Segons el portaveu de la Xunta, Xosé Candel, al llarg de tres dècades s'han celebrat més de 40 manifestacions per a reclamar als governs que s'han anat succeint que s'acabe amb la "injustícia que pateixen els parlants d'asturià".
Candel també ha assegurat que aquesta manifestació ha de ser vista des de l'executiu del socialista Adrián Barbón com un suport a la seua proposta per a l'oficialitat, però també com un avís que no val qualsevol reconeixement.
Per a la Xunta, al marge de la redacció final, l'article que declare l'oficialitat ha d'incloure quatre aspectes essencials: que es reconega l'asturià i el gallec-asturià al mateix nivell que el castellà, que es garantisca el dret a conéixer i usar aquestes llengües, que incloga el compromís que per llei es fixaran els termes i àmbits del seu ús oficial i que cap persona puga ser discriminada per la llengua que utilitze.
Actualment donen suport a l'oficialitat de l'asturià 26 dels 45 diputats al parlament autonòmic, la suma dels vots del PSOE, Podem i EU –un menys dels necessaris– mentre que rebutgen aquesta reforma els 17 diputats de PP, Ciutadans i Vox.
La postura de Fòrum Astúries està dividit en els dos corrents en què s'ha dividit el partit, un partidari de rebutjar l'oficialitat, com establia el programa amb el qual van concórrer a les eleccions, i l'altre, amb Adrián Pumares, obert a reconéixer una oficialitat basada en la voluntarietat, el vot del qual és necessari perquè s'aprove la reforma de l'Estatut d'Autonomia.