Milers de persones es manifesten a Madrid contra el “desmantellament” de l'atenció primària

La Comunitat de Madrid se situa a la cua de les autonomies en despesa sanitària per habitant

Manifestació a Madrid en defensa de la sanitat pública
Manifestació a Madrid en defensa de la sanitat pública / Europa Press

Milers de persones han col·lapsat Madrid aquest diumenge per a manifestar-se en favor de la sanitat pública i “contra el pla de destrucció de l’atenció primària” d'Isabel Díaz Ayuso i la privatització que –consideren– fomenta el Partit Popular.

L'acte està convocat pel moviment de barris i pobles de Madrid, veïns i veïnes que durant els últims anys han protagonitzat protestes en diversos punts de la comunitat autònoma en defensa d'una santitat pública, universal i de qualitat. Ciutadans de totes les edats, molts d'ells sanitaris, han començat a caminar en quatre columnes que culminaran a la cèntrica plaça de Cibeles.

Ho fan en un ambient festiu i acompanyats de batucades, xiulits i botzines, pancartes amb lemes en defensa del "bé comúnitari" i camisetes amb el lema "Sanitat pública".

Els i les manifestants denuncien les "retallades en el finançament i disminució de professionals” que han provocat "un augment constant de llistes d'espera en consultes, proves diagnòstiques i intervencions quirúrgiques, acomiadaments i precarietat laboral dels professionals".

La Comunitat de Madrid se situa, amb el 4,7% del PIB i amb una despesa per habitant de 1.300 euros, a la cua de les autonomies en despesa en el primer nivell assistencial sanitari. La mobilització també defensa que aquesta despesa puge, almenys, fins a la mitjana estatal, situada en el 6,9%.

La marxa arriba en un context de crisi que ha causat la dimissió de bona part de la cúpula de la gestió sanitària madrilenya i uns dies abans de començar la vaga indefinida, convocada a partir del dia 21 de novembre, per a 4.240 metges de família i 720 pediatres d'atenció primària.

Aquesta vaga se suma a la que des del passat dia 7 fan més de 200 facultatius dels antics serveis d’urgències de l’atenció primària, serveis d'atenció rural i els serveis d’urgències del 112 afectats per la reorganització del model d'atenció de la urgència extrahospitalària.

També et pot interessar

stats