Milagros, la dona valenciana de 100 anys protagonista d’un pòdcast

Una residència de la Patacona condueix amb els ancians un taller radiofònic on comparteixen vivències i pensaments

Milagros, dona centenària i podcastera / À Punt NTC

A punt de fer 101 anys, Milagros Castellà, seu cada setmana davant dels micròfons de la ràdio de la residència de la Patacona a Alboraia (Horta Nord). És la protagonista d'un pòdcast, un programa de ràdio en línia, on llig textos que ella mateixa va escriure. A banda parla de l'envelliment i dona consells per a arribar, igual que ella, a cent anys.

Només és la primera temporada, però el taller que cita als ancians mitjançant els micròfons està sent tot un èxit en aquesta residència amb vista a la mar. En aquestes ones Milagros, Pedro i Armando comparteixen vivències i pensaments. A Armando, a punt de fer els 95 i advocat de professió, no li fa vergonya posar veu al pòdcast perquè ell ha “eixit molt al teatre en l’època d’estudiant a la universitat” a més de recitar versos en les festes.

Ana Moret, psicòloga de la residència Ballesol Patacona, explica com aquesta iniciativa “pot trencar els prejuís que hi ha sobre les persones majors, com que s’arriba a una edat i s’acaba tot, això és una mostra molt important que no, que a partir d’aquesta etapa és un procés en què continuen aprenent i continuen ensenyant”.

Milagros ha traslladat les lletres a la ràdio perquè abans que locutora és una gran lectora “Tota la vida me l’he passat llegint, és que no em recorde sense llegir” reconeix la dona centenària. Els companys l'admiren molt i expliquen que “Doña Milagros en Patacona és una institució, per l'edat, la vivacitat, la fortalesa i l'energia”.

Llig cada dia i ara porta entre mans un llibre de James Joyce, en anglés, i no vol donar recomanacions per arribar a ser centenaris. Pot ser que els llibres amaguen algun secret “perquè et coneixes, saps que les coses no tenen tanta importància i que pots viure molt bé, però molt bé amb tu a soles i això ho vaig aprendre quan se’n va anar el meu home”.

Ara el seu pòdcast traspassa els murs de la residència i ja està disponible en les plataformes de ràdio en línia.

També et pot interessar

stats