Els migrants de l'Aquarius seran atesos al moll 1 de creuers del port de València

La vicepresidenta del govern espanyol, Carmen Calvo, es reuneix hui amb el president Ximo Puig per a ultimar els detalls del dispositiu d'acolliment.

Moll de creuers, port de València
Moll de creuers, port de València / Grafisme de Miguel Ángel Reino

El port de València es prepara per a l'arribada de les tres embarcacions que traslladen els 629 migrants de l'Aquarius. El pla d'acolliment inclou un hospital de campanya amb una àmplia unitat mèdica mòbil que els atendrà de manera provisional i oferirà serveis sanitaris i d'atenció psicològica i social. El president de la Generalitat, Ximo Puig, i la vicepresidenta del govern, Carmen Calvo, es reuneixen hui per a ultimar els detalls del pla d'acolliment.

S'ha hagut de canviar el pla d'acolliment inicialment previst, d'atracar a la Marina, a la base de l'Alinghi, perquè coincideix amb un concert de Fito & Fitipaldis en què s'espera l'assistència de 17 mil persones. També es preveu que hospitals com l'antiga Fe, el militar de Mislata i els complexos de Bétera i Xest allotgen de manera provisional els migrants.

Quan les embarcacions entren en aigües espanyoles seran escortades per l'Armada i en les últimes milles els acompanyarà també l'embarcació de l'ONG Proactiva Open Arms, que es troba atracada al port de Borriana, i que previsiblement salparà al llarg del dia de hui per a trobar-se amb l'Aquarius.

L'oratge alenteix la travessia de l'Aquarius

L'Aquarius, l'Orione i el Datillo lluiten contra ones de més de quatre metres i vents de més de 35 nucs en la travessia cap a València. Les condicions meteorològiques poc favorables estan provocant marejos, vòmits i nàusees entre els migrants, així ho ha explicat un membre de Metges sense Fronteres a bord de les embarcacions. Ahir de vesprada, la flotilla es va detindre a Trapani, a Sicília, per falta de provisions i això en retardarà un poc més el viatge. S'espera que les tres embarcacions arriben de forma escalonada al port de València dissabte a la nit o diumenge de matinada.

Onada de solidaritat

Miguel Ángel Rodríguez, coordinador de Creu Roja a la Comunitat Valenciana, ha avançat en Les notícies del matí que les fases que integren el dispositiu d'acolliment, que es desenvoluparan durant els pròxims dies, impliquen més de 140 persones voluntàries de Creu Roja. Els immigrants s'allotjaran per tot el territori valencià. Rodríguez ha confirmat que ja s'han habilitat diversos espais i que esperen tancar-ne més durant la jornada d'aquest dijous.

La Generalitat assumirà la tutela dels 123 menors que viatgen no acompanyats i probablement els traslladaran al centre de menors d'Alacant. 14 comunitats autònomes i 230 municipis de tot Espanya s'han oferit per a acollir els refugiats. Per a canalitzar adequadament totes les mostres de solidaritat i d'ajuda per a la recepció i acolliment de l'Aquarius, la Generalitat Valenciana ha habilitat un telèfon i un correu:

☎ 96 342 80 99

✉ aquarius@112cv.gva.es

També et pot interessar

stats