Més de mig milió de persones poden patir Covid persistent a Espanya

El Consell General d'Infermeria demana que tots aquells que tinguen símptomes més de quatre setmanes després de patir la malaltia ho comuniquen als professionals sanitaris

Alacant, en una imatge d'arxiu
Alacant, en una imatge d'arxiu / Manuel Lorenzo (Efe)
24 de maig 2021 - 14:18

Que la Covid-19 té símptomes diversos i seqüeles en molts casos persistens ja se sap. Una investigació sueca va donar a conéixer, el passat abril, que un de cada deu pacients de Covid-19 té seqüeles huit mesos després de la infecció. Ara, a més, se sap que més de mig milió de ciutadans espanyols poden patir Covid persistent. El Consell General d'Infermeria ha realitzat aquesta estimació, que al conjunt del món arriba a més de 25 milions de persones, i ha demanat que els pacients que tinguen símptomes que perduren en el temps més de quatre o fins i tot 12 setmanes "consulten amb el professional de referència", en paraules de Guadalupe Fontán, infermera del Consell General d'Infermeria.

Fontán també demana a les infermeres que estiguen "molt atentes" a aquesta mena de patologies perquè no passen desapercebudes. "Cal valorar-ho perquè no hi haja un infradiagnòstic d'aquesta síndrome o que s'emmascaren altres tipus de malalties o patologies pensant que tot s'atribueix a la Covid-19", agrega. El Consell General d'Infermeria ha llançat una infografia i un vídeo animat d'ús públic amb tots els detalls sobre la Covid persistent.

Tal com detalla el l'òrgan que representa el infermers, la malaltia pot comportar problemes respiratoris, neurològics, cardíacs i circulatoris, del sistema nerviós autònom, digestius, de salut mental i uns altres com alteracions de l'olfacte i el gust, fatiga, dificultat per a respirar, tos, dolor en les articulacions, muscular, en el pit, de cap, febra intermitent, falta d'apetit, diarrea, insomni, formació de coàguls... són només alguns d'aquests possibles símptomes que podrien ser conseqüència de la Covid persistent.

D'altra banda, la presidència d'aquest col·lectiu professional que aglutina 316.000 infermeres a Espanya ha donat un missatge d'ànim a tots els que han patit aquesta terrible malaltia, però també a tots aquells que sense patir el diagnòstic continuen dia rere dia complint les mesures per a frenar l'expansió del virus com més prompte millor. "Hem passat 14 mesos duríssims, però la vacunació està funcionant i continuarà fent-ho. Hem de seguir respectant totes les recomanacions sanitàries perquè ja s'albira el principi de la fi i la prevenció de la infecció es fa ara més important que mai", han subratllat.

També et pot interessar

stats