Metges sense Fronteres denuncia que moltes persones de l’Ocean Viking han patit tortures a Líbia
La delegada, Ana Tomás, demana a Itàlia i Malta un port segur per al vaixell, on la principal emergència “és la psicològica”.
Són ja dotze dies a la mar, a l’espera de poder desembarcar en un port segur. A bord, 352 persones, amb diferents situacions, moltes d’elles amb una història traumàtica a l’esquena. “La principal emergència de l’Ocean Viking és la psicològica”, ha explicat en Les notícies del matí de la ràdio d’À Punt, Ana Tomás, delegada de Metges sense Fronteres. “Moltes de les persones del vaixell han patit tortures a Líbia”, ha assegurat, i n'ha destacat entre d'altres, les descàrregues elèctriques o els atacs amb plàstic líquid.
“Necessitem un port segur on portar les persones que estan en el vaixell”, ha demanat la delegada de MSF. Malgrat que ha assenyalat que a hores la situació és estable, comenta que “ha de ser temporal”, amb tripulants que tenen ferides, infeccions cutànies i respiratòries i, especialment, que han patit situacions traumàtiques. “Hem seguit el procediment i ara estem a l’espera que ens responguen; la llei ens hi empara”.
Un sistema d’actuació consensuat
La delegada de Metges sense Fronteres ha demanat la creació d’un mecanisme perquè hi haja un sistema de desembarcament segur que estiga consensuat entre els diferents països. Així mateix, que es cree un pla comú per a la reubicació d’aquestes persones a Europa i un trencament dels contactes amb Líbia. “La situació en aquest país és traumàtica”, ha assegurat. “Les persones estan morint al Mediterrani; les conseqüències d’un bloqueig són més morts”. Per això, també demana el compliment del dret internacional marítim.