MENA: perfil dels xiquets i les xiquetes que lluiten per a tindre un futur a Europa
Vora 12.000 menors estrangers no acompanyats han arribat a Espanya en 2018.
El col·lectiu de menors estrangers no acompanyats que arriben a Espanya, popularment anomenats MENA, aglutina diferents perfils. Molts xiquets i xiquetes venen de països en conflicte, com ara Síria; altres pugen a les pasteres per a fugir de la fam i de la misèria; i hi ha un tercer grup integrat per joves que venen acompanyats dels pares, però que després tornen als països d'origen.
Entre l'1 de gener i el 30 de setembre de 2018 hi havia quasi 12.000 menors estrangers no acompanyats a Espanya, la majoria a Andalusia (5.621), Catalunya (1.074) i Melilla (1.090), segons les últimes dades del Ministeri de l'Interior. Per a intentar equilibrar l’atenció als menors, competència de les comunitats autònomes, el govern d'Espanya ha aprovat en l'últim Consell de Ministres els criteris de repartiment d'un fons de 40 milions d'euros. Castella i Lleó, Extremadura i Astúries són les comunitats autònomes que s'han compromés a acollir més menors estrangers no acompanyats d'altres territoris.
El president d'Aldees Infantils SOS d'Espanya, Pedro Puig, assegura: "No solament venen menors en pasteres, també n’hi ha altres que deixen ací els pares perquè volen una vida millor per a ells. Volen que estiguen a Europa i venen a Espanya o a Itàlia com a primera destinació. Després van a altres països europeus buscnat noves condicions de vida". L'expert en l'atenció dels menors explica que, quan compleixen els 18 anys i, per tant, ixen del sistema de protecció, Aldees Infantils SOS d'Espanya manté aquest acompanyament i els ajuda a finalitzar els estudis o a trobar un treball que els permeta emancipar-se.
A més, Pedro Puig destaca la importància que els xics i les xiques extutelats mantinguen obert el contacte amb les organitzacions: "Quan tenen dificultats poden tornar i els acompanyem. Fins i tot, joves que han estat ja des de fa molts anys i travessen qualsevol dificultat, poden vindre a demanar qualsevol ajuda o consell, o simplement explicar-nos alguna notícia que els haja passat".
Segons Save the Children, l'arribada dels menors estrangers no acompanyats va augmentar l’any passat un 60% respecte del 2016. En l'informe "Els més sols", aquesta organització de defensa de la infància alertava que molts d'aquests menors abandonen els serveis de protecció i apareixen "en fugida" en els registres, en desconéixer el seu parador, perquè no volen ser tutelats per una comunitat on no desitgen quedar-se. Així, centenars de menors es concentren en zones dels ports de Melilla i Ceuta amb la intenció d'arribar a la Península amagats en transbordadors.