La meitat de la població espanyola, en risc per la sequera

El 47% del territori de la Unió Europea està en condicions de perill i un 17%, en condicions d'alerta per la falta de precipitacions

Zones en risc de sequera de l'any passat i enguany a Espanya
Zones en risc de sequera de l'any passat i enguany a Espanya / À Punt NTC

Els estralls extrems de la sequera s’han fet sentir a tot Europa. Si bé la Comunitat Valenciana és una de les poques zones al continent que han pogut evitar els pitjors efectes dels últims mesos, el Servei de Monitorització de la Terra Copernicus –dependent de la Unió Europea– mostra com al conjunt d’Espanya sí que hi ha hagut un canvi.

Així, a l'agost del 2021 el risc d'impacte de la sequera per a l'agricultura espanyola era baix per al 9% de la població –algunes zones de la província de Barcelona, Sevilla, Còrdova i Castella-la Manxa– i mitjà per a l’1%, a Girona. Actualment, el risc baix ha pujat fins a afectar el 50% de la població –s'ha estés al nord de Galícia, part d'Astúries, el País Basc, La Rioja, Navarra, Osca, pràcticament tot Andalusia, Extremadura, Castella i Lleó i Castella-la Manxa– i el mitjà ja afecta el 20% del país –part de les províncies de Còrdova, Sevilla, Badajoz, Valladolid, Saragossa i fins i tot Guadalajara. 

La sequera, al llarg del territori europeu

El cas d’Espanya no és l’únic. Segons l'últim mapa de l'indicador combinat de sequera, elaborat per l'Observatori Europeu de Sequera, “el 47% del territori de la UE està en condicions de perill (amb dèficit d’humitat del sòl) i el 17%, en condicions d'alerta (on la manca d’humitat ha derivat en estrés vegetatiu i el dèficit de vegetació)". 

Zones en risc de sequera de l'any passat i enguany a la Unió Europea
Zones en risc de sequera de l'any passat i enguany a la Unió Europea / À Punt NTC

De fet, a conseqüència d’aquesta sequera la major part del territori europeu ha patit una disminució notable de la quantitat d’aigua present en embassaments, deltes, rius i platges. Així ho ha arreplegat el satèl·lit Sentinel-2, com es pot observar en aquestes imatges facilitades per Copernicus del llac de Garda, a Itàlia, el més gran del nord del país, i de l'embassament de Bravura, al sud de Portugal, que ha quedat a 14% de la capacitat.

Així es veu la retirada de l'aigua al llag Garda d'Itàlia des del satèl·lit Sentinel 2
Així es veu la retirada de l'aigua al llag Garda d'Itàlia des del satèl·lit Sentinel 2 / Copernicus
L'embassament de Bravura de Portugal, al 14% de la seua capacitat per la sequera
L'embassament de Bravura de Portugal, al 14% de la seua capacitat per la sequera / Copérnicus
El nivell del riu Rin, als Països Baixos, ha disminuït en l'últim any
El nivell del riu Rin, als Països Baixos, ha disminuït en l'últim any / Copérnicus

També et pot interessar

stats