El 4% de la població conviu amb el mal de cap més de mig mes

La cefalea és el primer motiu de consulta de les àrees de neurologia i en l’àmbit laboral causa dos milions de pèrdues a l’any

La prevalença del mal de cap és major en el cas de les dones. El 99% afirmen haver-la patida en algun moment de la seua vida
La prevalença del mal de cap és major en el cas de les dones. El 99% afirmen haver-la patida en algun moment de la seua vida / À Punt NTC

Afecta més les dones que els homes i fins a un 4% de la població espanyola conviu amb ella més de quinze dies al mes. Es tracta d’un problema que fins al 89% dels homes i el 99% de les dones ha patit en algun moment de la seua vida. És la realitat del mal de cap, un problema convertit en el primer motiu de consulta en l’àrea de Neurologia, segons les dades que ha fet públiques la Societat Espanyola de Neurologia coincidint amb el dia nacional de la cefalea.

Des d’aquesta societat han fet una crida d’atenció sobre aquesta malaltia, molt estesa entre la societat. “La migranya constitueix la primera causa mundial de discapacitat en persones entre els 15 i els 49 anys i és una de les cinc principals causes d'anys de vida viscuts amb discapacitat, segons el Global Burden of Disease Survey”, com apunta el doctor Pablo Irimia de la Societat Espanyola de Neurologia.

Aquesta agrupació mèdica destaca que el mal de cap és la malaltia neurològica amb més prevalença al conjunt d’Espanya, afecta uns cinc milions de persones, i és la responsable d'un alt percentatge d'absentisme i de pèrdua de productivitat laboral. En termes econòmics, s’estima que cada any el mal de cap causa dos milions d’euros en pèrdues.

El 50% del planeta el pateix

A més, es tracta d’una patologia estesa pràcticament igual a tot el món. De fet, l'Organització Mundial de la Salut estima que almenys un 50% de la població mundial ha patit una cefalea primària, com a mínim una vegada, en l'últim any.

“Les crisis de cefalea, especialment els símptomes de la migranya (mal de cap, malestar, nàusees, vòmits, intolerància a la llum, olors o sons, entre altres), produeixen una important limitació en l'activitat de qui les pateix”, incideix el neuròleg Pablo Irima.

Segons adverteix el facultatiu, els pacients amb mal de cap requereixen repòs al llit en el 20% o 30% dels casos i en la meitat han de reduir la seua activitat habitual.

Darrere del mal de cap crònic hi ha la falta de diagnòstic i de tractament, així com l’automedicació, com apunten des de la Societat Espanyola de Neurologia. 

També et pot interessar

stats