Més de la meitat dels menors de 3 anys no van a classe, la majoria, de famílies pobres

L’informe de Save the Children assenyala que les famílies espanyoles són de les que més gasten en educació infantil a la Unió Europea.

L’informe de Save the Children assenyala que les famílies espanyoles són de les que més gasten en educació infantil a la UE
L’informe de Save the Children assenyala que les famílies espanyoles són de les que més gasten en educació infantil a la UE / Arxiu

Sis de cada deu menors de tot el món continuen sense anar a una escola infantil, a pesar que l’escolarització de 0 a 3 anys s’ha duplicat en els últims deu anys, una etapa en la qual es desenvolupa el 80% del cervell. Aquestes dades, segons l’últim informe de Save the Children, augmenta les probabilitats de fracàs escolar i la discriminació entre xiquets rics i pobres.

El 62,5% dels xiquets de famílies amb més recursos accedeixen a l’escola infantil, i només el 26,3% dels més pobres hi van. El text "On tot comença", presentat aquest dimarts, reclama la universalització del primer cicle d’educació infantil, la qual cosa tindria un cost de 1.640 milions d’euros per a les administracions. Des de l’ONG consideren que l’accés a l’educació de 0 a 3 anys reduiria la probabilitat de repetició i d'abandonament escolar, taxes que Espanya encapçala a escala europea, i contribuiria a la millora de la demografia i el treball de les principals persones cuidadores, que són les dones.

“A l’educació infantil de primer cicle accedeixen majoritàriament les classes mitjanes i altes, i en queden fora les més desfavorides”, ha explicat Andrés Conde, director general de Save the Children, que ha opinat que garantir la gratuïtat a les famílies més vulnerables “ha de ser una prioritat en la pròxima legislatura”. “Demanem que es reconega legalment el dret a una plaça assequible d'educació de 0 a 3 anys per a tots els xiquets i les xiquetes; els beneficis no serien només per a la infància, sinó que fomentaria l’augment de la natalitat i la contractació de les dones”, ha dit.

L’informe també analitza les grans desigualtats autonòmiques respecte a l’escolarització, que oscil·len entre el 13,2% de Ceuta al 52,5% de País Basc. A més, la investigació assenyala que les famílies espanyoles són de les que més gasten en educació infantil a la Unió Europea, ja que hi recau el 40% de la càrrega de la despesa, mentre que la mitjana a Europa és del 25%.

També et pot interessar

stats