Mediadors, textos adaptats i menys barreres arquitectòniques: les propostes del model valencià de justícia inclusiva

La Conselleria ha destinat 6,1 milions d’euros a aquest programa, que beneficiarà 310.000 valencians amb diversitat funcional

El programa de la Conselleria de Justícia inclou, entre altres coses, fer comprensibles les sentències.

La Conselleria de Justícia ha presentat aquest dimarts un model valencià de justícia accessible i inclusiva. El projecte ha rebut una inversió de 6,1 milions d'euros, i va dirigit a millorar l'atenció jurídica a les més de 310.000 persones amb diversitat funcional de la Comunitat Valenciana. 

El programa inclou, entre altres coses, fer comprensibles les sentències judicials. El llenguatge utilitzat en els centenars de sentències que es notifiquen cada dia a la Comunitat Valenciana és quasi incomprensible si no s'ha estudiat dret, i un complet galimaties si va dirigit a una persona amb diversitat cognitiva. 

Marian Ferrús Pérez, membre del moviment associatiu Plena Inclusió, ha mostrat en À Punt Notícies com el programa Lectura Fàcil permet adaptar qualsevol text jurídic i traduir-lo a un llenguatge comprensible en un termini de cinc dies. 

La Consellera de Justícia, Gabriela Bravo, ha matisat que es tracta de “garantir la capacitat jurídica de tots i totes, independentment de les seues condicions i situació funcional, sensorial o cognitiva”. 

Aquesta partida també destinarà una part a eliminar barreres arquitectòniques en les 33 seus judicials valencianes. Luis Bañó, president a la Comunitat Valenciana del Comité Espanyol de representants de persones amb diversitat funcional (CERMI), ha explicat que es finançarà la formació, la mediació i l'assistència especialitzada a les persones amb diversitat funcional, amb un reforç de personal, i s’ha inclòs un nou servei amb personal facilitador, que actuarà oferint assessorament.

També et pot interessar

stats