La Mata lluita contra el despoblament amb integració

L'alcalde reclama més facilitats per a crear llocs de treball en entorns rurals.

La Mata és considerada un exemple d'integració de població estrangera.
La Mata és considerada un exemple d'integració de població estrangera.
21 d'agost 2018 - 18:30

L'alcalde de la Mata, Pere Calvo, ha reclamat a À Punt Notícies més facilitats perquè els pobles puguen crear llocs de treball que aprofiten les potencialitats del territori rural i que respecten l'entorn. Aquesta població de la comarca dels Ports és considerada un exemple d'integració de població estrangera, ja que una trentena dels seus 170 habitants són de països tan llunyans com ara Mali, l’Argentina, Colòmbia o Romania. A la Mata conviuen 17 nacionalitats.

Calvo ha explicat que des de l'ajuntament no han emprés cap iniciativa especial per a atraure aquest col·lectiu més enllà de fer publicitat i gestionar les ajudes que institucions com la Generalitat o la diputació ofereixen per a frenar el despoblament als entorns rurals. Però sí que han vetlat perquè aquestes persones no només es pogueren integrar al poble sinó que també pogueren construir un projecte de vida a llarg termini. "Nosaltres sentim aquesta gent com una família més del poble: són gent de la Mata", ha dit l'alcalde.

Des de la Mata valoren positivament les ajudes, però consideren que no faciliten que els estrangers es queden a viure als pobles sinó que la clau rau a facilitar-los faena estable perquè puguen crear una família i viure-hi de manera permanent. També reivindica més facilitats per als negocis que s'emprenen en l'entorn rural, "tant si darrere hi ha una família del poble com si és una d'origen estranger". "En aquests pobles no ens fa falta un polígon industrial sinó suport a qui vulga muntar una empresa", ha sentenciat.

Una de les veïnes de la Mata és Jenny Gómez, de Colòmbia. Fa 13 anys que va arribar al poble i no ho canviaria per res del món. Reconeix el gran canvi que va suposar passar de viure a Bucaramanga, a deu hores de Bogotà, a fer-ho a la Mata. Però alhora valora la possibilitat que ha tingut d'haver creat una llar en un entorn segur per als seus tres fills. "Estem bé ací i jo ja hi tinc la meua família", ha explicat.

Vora un centenar de municipis de la Comunitat Valenciana pateixen risc de despoblament, segons les xifres facilitades pel grup de treball de la Comissió Interdepartamental per a la Lluita contra el Despoblament dels Municipis Valencians.

També et pot interessar

stats