Les marxes feministes trauen al carrer milers de persones arreu del territori valencià

A pesar de la doble convocatòria en les grans ciutats, les manifestacions han transcorregut amb molta assistència i sense incidents

Manifestació pels carrers de València / À Punt NTC
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
08 de març 2023 - 19:33 Actualitzat: 08 de març 2023 - 22:50

Al voltant de 50.000 persones han participat en les diferents marxes feministes que han esguitat la Comunitat Valenciana en el Dia Internacional de les Dones per a reivindicar la igualtat i alçar la veu contra qualsevol classe de violència masclista. La jornada d’enguany ha estat clarament marcada per la divisió entre els moviments feministes per la llei trans i la llei del "només sí és sí". De fet, Castelló, València i Alacant tenen enguany dos marxes i dos manifests clarament diferenciats. 

A València, a les 17:30 hores i sota el lema "Davant del capital violent, feminisme dissident", milers de persones, segons l'Assemblea Feminista de València —identificada amb el transfeminisme—, han partit des del CIE de Sapadors per a fer cap a la plaça Mare de Déu. 

Hora i mitja més tard ha partit des de la plaça de la Porta de la Mar la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista de València amb el lema "Feminisme: justícia, igualtat i drets per a les dones". Recorre els carrers de Colom, Xàtiva, Marqués de Sotelo, Sant Vicent i la plaça de l'Ajuntament, per a finalitzar a la plaça de la Reina. 

Minuts abans de la marxa, desenes de dones s'han tallat el cabell en una cèntrica plaça de la ciutat com a gest simbòlic de solidaritat amb les dones que protesten contra el govern de l'Iran per la mort de la jove iraniana Mahsa Amini després de ser detinguda per dur mal posat el vel. Aquesta acció col·lectiva, convocada per la Coordinadora Feminista de València sota el lema "Tisorada al patriarcat", s'ha dut a terme a la plaça de la Porta de la Mar de manera prèvia a la multitudinària manifestació que recorre ja els carrers del centre de la ciutat pel 8M.

Crits de "Montero, dimissió"

A l’inici de la manifestació convocada per la Coordinadora Feminista, s’han escoltat crits de "Montero, dimissió" i "Ministra, dimitisca, vosté no és feminista", en al·lusió a la titular d'Igualtat, Irene Montero. Segons la delegació de govern, a la marxa convocada per la Coordinadora han assistit més de 15.000 persones —l'organització eleva esta xifra a 50.000— i a la de l'Asemblea més de mil.

Una marxa amb dues organitzacions convocants a Alacant i Castelló de la Plana

Pel que fa a Alacant, a les 18:00 hores diversos col·lectius feministes transincloents han marxat des de la plaça de Navarro Rodrigo fins a arribar a la plaça dels Estels. I ja a les 19:00 hores, amb el lema "En defensa constant dels drets de les dones", milers de persones s’han unit a la convocatòria de la Plataforma Feminista, que ha eixit des de l’IES Jorge Juan i acabarà a la Rambla. L'Assemblea 8M Alacant també hi participa, però amb un lema diferenciat: "Contra l'esborrat de dones".

Manifestació a Alacant
Manifestació a Alacant / À Punt NTC

També a Castelló de la Plana, la Plataforma Feminista i l’Assemblea 8M han aglutinat entre 4500 i 5000 persones segons la Policia Local, que han recorregut el mateix traçat, des de la plaça de les Aules fins a la plaça Major. Des de la capital de la Plana Alta han volgut reivindicar la importància de les primeres dones que iniciaren el camí en la lluita per la igualtat sota el lema "Nosaltres som, perquè elles van ser". 

Marxa convocada pel Moviment Feminista de Castelló
Marxa convocada pel Moviment Feminista de Castelló / À Punt NTC

Primera manifestació a Ontinyent i una batucada a Elx

El moviment feminista ha omplit els carrers de sud a nord i ha pintat totes les comarques valencianes de morat. Aquest dimecres s’ha pogut veure una performance a Alcoi, una batucada a Elx i a Ontinyent s’han manifestat per primera vegada pel 8M. 

També hi ha hagut música de banda a Gandia on s’ha convidat a participar en la manifestació a tots els músics de la Safor amb el seu instrument. Són diferents escenografies per a un mateix missatge que reivindica la igualtat. 

Primera manifestació pel 8M a Ontinyent
Primera manifestació pel 8M a Ontinyent / Ajuntament d'Ontinyent

Les protestes han comptat amb la presència de diversos membres del Botànic. És el cas del president de la Generalitat, Ximo Puig, que s’ha manifestat a la convocatòria d’Alcoi, on va tindre lloc l’últim assassinat masclista al territori valencià el passat 23 d'octubre de 2022. 

També et pot interessar

stats