La marxa de l’Orgull de València planta cara a l’augment de les agressions LGTBI-fòbiques

Un gran nombre de municipis han organitzat concentracions, activitats culturals i festes reivindicatives abans que el dia 28 es commemore l'aniversari dels disturbis de Stonewall

Imatge de la marxa de l'Orgull 2022 a València / À Punt NTC

Unes setanta organitzacions públiques i cíviques participen aquest dissabte 25 de juny en la manifestació de l’Orgull LGTBI+ als carrers de València. Convocada pel col·lectiu Lambda sota el lema “Davant l’odi: drets i Orgull”, la marxa posa el focus en la visibilització de l’augment de les agressions contra el col·lectiu els últims anys tant a l'estat espanyol com al País Valencià.

Enguany les demandes se centren en la implementació de mesures per a erradicar les agressions i l’aplicació efectiva de la llei contra la LGTBI-fòbia, que estableix mesures contra els delictes d’odi. 

“Ja fa quinze anys que patim un greu retrocés democràtic pel que fa als drets fonamentals de la ciutadania i a les polítiques d'igualtat i cohesió social”, denuncia el coordinador general de Lambda, Fran Fernández. 

La manifestació s’ha iniciat a les 20:00 des del pont de l’Exposició i continua per la Porta de la Mar, els carrers Colom i Xàtiva i conclourà a la plaça de l'Ajuntament, on es llegirà un manifest centrat en l'erradicació de la LGTBI-fòbia, l'aprovació de la llei LGTBI+ i trans estatal i la lluita contra l'estigma associat al VIH.

En aquest sentit, Lambda reclama la posada en marxa de “mesures reals i coordinades contra el VIH”, i d’accions efectives que acaben amb l'estigma i la discriminació de les persones que conviuen amb el virus.

Els cartells representen persones LGTBI+ agredides per la seua orientació o identitat
Els cartells representen persones LGTBI+ agredides per la seua orientació o identitat / Lambda

S’espera la participació de més de 100.000 persones i quinze carrosses en una marxa que culminarà amb una festa a la plaça de l’Ajuntament, recuperada després de dos anys de suspensió i que s’allargarà fins a les 3:00 de la matinada. La Pirotecnia del Mediterráneo serà l’encarregada de disparar un castell amb els colors de l’arc iris a mitjanit.

Des d’À Punt celebrem, un any més, el dia de l’Orgull LGTBI+ amb una carrossa que recorrerà els carrers de València durant la manifestació d’aquest dissabte i en les xarxes socials a través de l’etiqueta #OrgullÀPunt.

L'Orgull Crític es posiciona contra el capitalisme rosa

En paral·lel, el col·lectiu Orgull Crític de València ha organitzat al llarg d’aquest dissabte una festa reivindicativa a la CSOA La Gamberra “en vista d'un Orgull cada vegada més capitalista i on les nostres identitats són un producte per a empreses i partits polítics”.

Marxes i festes reivindicatives al llarg del territori valencià

Algemesí, Oriola o la Vila Joiosa són algunes de les poblacions que se sumen a les celebracions que ja han tingut lloc a Castelló de la Plana, Alcoi o Gandia. Repassem les agendes.

Aquest dissabte, la Vila Joiosa ha celebrat el seu Orgull Joiós a la platja Centre, un programa d’actes que inclou una festa holi, tallers infantils i concerts. Un bus gratuït ha traslladat el jovent de la Marina Baixa a la festa.

A les 20:30 hores s'ha donat el tret d’eixida l’LGTBFEST a Algemesí, una festa per a “reivindicar, visibilitzar i celebrar la comunitat LGTB+” organitzada per l’Ajuntament amb membres del col·lectiu d'aquest municipi de la Ribera Alta.

Per la seua banda, l’Ajuntament d’Oriola ha organitzat tot un seguit d’exposicions, festes o conferències, entre aquest dissabte 25 i el dijous 30 de juny, dia en el qual se celebrarà la primera desfilada LGTBI+ a la capital del Baix Segura, que culminarà amb una festa.

Un gran nombre de municipis, com ara Dénia, Alzira, Almenara o Vila-real, commemoraran el pròxim dia 28 de juny, Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+, amb concentracions, lectures de manifests i altres actes institucionals. La data recorda els disturbis de Stonewall a Nova York, que el 1969 van marcar un abans i un després per a la lluita pels drets LGTBI tant als Estats Units com a la resta del món.

També et pot interessar

stats