La marmota Phil vaticina sis setmanes més de fred

Segons la tradició, si el rosegador es veu l'ombra en eixir del cau, s’endarrereix l’inici de la primavera

Els ciutadans estatunidencs celebren el Dia de la Marmota
Els ciutadans estatunidencs celebren el Dia de la Marmota / Alan Freed / Reuters

La famosa marmota Phil de Pennsilvània, coneguda per la seua predicció de l’oratge, ha eixit aquest dijous del cau i s'ha vist l'ombra, un signe que vaticina sis setmanes més de gelades a Amèrica del Nord, segons la creença popular. Si està ennuvolat i no apareix cap ombra, l'inici de la primavera està prop.

Milers de festers s’han reunit a l'alba a Punxsutawney, un xicotet poble al nord-est de Pittsburgh, per a celebrar el dia de la marmota i veure el rosegador eixir de la seua soca d'arbre per a oferir el pronòstic. "Veig una ombra al meu escenari i, per tant, no importa com es mesura, són sis setmanes més d'hivern", ha llegit l'"intèrpret" oficial de Phil en un pregó que ha rebut un clamor i aplaudiments. Enguany, moltes parts d'Amèrica del Nord han experimentat un hivern suau, però sembla que això està canviant, cosa que dona certa credibilitat a la previsió de l’animal.

La marmota, durant la lectura del manifest de l'oratge
La marmota, durant la lectura del manifest de l'oratge / Alan Freed / Reuters

El dia de la marmota, que cau el 2 de febrer, va evolucionar a partir d'un antic ritual portat a Amèrica pels immigrants alemanys i es van establir a l'actual estat de Pennsilvània. La primera celebració oficial del dia de la marmota va ser l'any 1886. L'esdeveniment anual, batejat com la clàssica pel·lícula de 1993 protagonitzada per Bill Murray, atrau visitants d'arreu del món.

Mentrestant, el nord-est dels Estats Units es prepara per a una congelació històrica en els pròxims dies, amb la previsió de vent i fred de 46 graus negatius en alguns punts.

La marmota canadenca Fred mor abans de fer la predicció

Per contra, els canadencs de la regió de Quebec no han tingut la tradicional predicció. Aquest mateix dijous, Fred, la seua marmota, no ha pogut complir amb la missió en morir de manera inesperada abans que poguera fer la revelació.

Els organitzadors de l'esdeveniment han anunciat la mort del rosegador davant la multitud que esperava expectant. Davant la consternació, Roberto Blondin, el mestre de cerimònies, ha dit que "l'única cosa certa en la vida és que no hi ha res cert". En substitució de Fred, un xiquet del públic, amb una marmota de peluix a les mans, ha sigut l’encarregat d’anunciar sis setmanes més de fred.

També et pot interessar

stats