Dia de la Candelera i Dia de la Marmota, dues tradicions per a fer una previsió de l'hivern

És una jornada de gran tradició en la dita popular pel que fa a l'oratge

Dia de la Candelera i Dia de la Marmota, dues tradicions per a fer una previsió de l\'hivern
Dia de la Candelera i Dia de la Marmota, dues tradicions per a fer una previsió de l'hivern
À Punt Oratge
À Punt Oratge @apuntoratge
02 de febrer 2021 - 08:30 Actualitzat: 02 de febrer 2023 - 07:26

Sempre hem intentat saber quin oratge tindrem els dies o setmanes següents. Aquesta preocupació va augmentar quan la humanitat es va fer més dependent de l'agricultura, per saber si les condicions meteorològiques serien bones o roïns per al camp. La tradició popular està farcida de dites populars, que responen a molts anys d'observació i que són un gran resum de l'estadística de cada lloc, però el dia 2 de febrer és un dia per a marcar al calendari.

El 2 de febrer és la Candelera, de gran tradició en la dita popular pel que fa a l'oratge. També és el Dia de la Marmota, ben conegut mundialment per la pel·lícula del mateix nom (per a nosaltres, Atrapat en el temps), protagonitzada per Andie McDowell i Bill Murray. Totes dues es corresponen amb la mateixa tradició o dita popular, que tracta de fer una previsió de com serà de fred el que queda d'hivern, a partir de com és el dia 2 de febrer.

És curiós i significatiu que la previsió està basada en la mateixa observació en les dues tradicions. Si el 2 de febrer fa sol, queda més hivern i, si està més núvol, podem dir que l'hivern més dur s'ha acabat. Evidentment no té base científica, però s'ha fet un espai en la dita popular i la tradició oral.

Si la Candelera riu, l'hivern és viu i que, si la Candelera plora, l'hivern és fora

La dita, que té moltes versions i variants, diu que, si la Candelera riu, l'hivern és viu i que, si la Candelera plora, l'hivern és fora. La Candelera riu, si fa un dia assolellat, que coincideix amb el fet que la marmota veu la seua ombra i torna a amagar-se al cau. Si la Candelera plora, vol dir que fa un dia núvol, i per tant la marmota no veu la seua ombra i no s'amaga al cau.

Les dues tradicions pareix que tenen origen al centre i nord d'Europa, des d'on es van escampar cap al sud d'Europa i cap a l'oest de l'Atlàntic, en aquest cas amb l'afegitó de l'ombra d'un animal, la marmota. I després va arribar la pel·lícula i ja tot va quedar ben publicitat.

Ara mateix tenim més d'una marmota, còpies en altres poblacions, i el Dia de la Marmota s'ha convertit en una festa, així com en un reclam turístic per a aquestes poblacions dels Estats Units. La marmota més coneguda és la de Punxsutawney, a l'estat de Pennsilvània, amb una tradició que dura més d'un segle (des del 1887). Pel seu comportament es fa una predicció de quant durarà l'hivern.

I ara vegem: riu o plora?

Coneix totes les previsions de l'oratge per a hui amb les previsions de l'equip meteorològic d'À Punt i també a través de les xarxes socials d'À Punt Oratge.

També et pot interessar

stats