Margarita Parra: “Treballem perquè les mostres de drogues de submissió química s’usen en els juís”
La catedràtica de Química Orgànica de la UV ha sigut reconeguda per Forbes com una de les cent dones més influents a Espanya
La catedràtica de Química Orgànica de la Universitat de València, Margarita Parra, és una de les cent dones més influents d'Espanya. Ho diu la llista Forbes, que inclou cinc dones valencianes més, però cap altra científica. Entre les investigacions de Parra es troben l'alliberament controlat de fàrmacs i la detecció de drogues per a la submissió química.
Parra ha atés els micròfons d’À Punt Notícies als laboratoris de Química Orgànica que la UV té a Burjassot. Compagina la docència amb la direcció d'un institut d'investigació i coordina diversos grups que treballen en la dosificació eficient de fàrmacs i en la detecció de drogues de submissió en begudes i saliva. També en l'orina, explica, perquè en un futur s'utilizen com a prova condemnatòria en determinats casos.
Volen que els sensors siguen de multidetecció. "Que identifiquen diverses drogues alhora per saber si t'han tirat GHB, escopolamina o alguna substància similar dins la beguda", declara.
Parra vol fer un pas més i iniciar un projecte europeu conjunt amb forces de seguretat i forenses. L'objectiu és establir un protocol que permeta que les drogues detectades en la beguda, que no s'alteren en el temps, es puguen usar en juís. A més, treballen en l'alliberament controlat dels fàrmacs perquè actuen únicament en la zona malalta del cos i de forma eficient.
Ara que és una de les cent dones més influents del país aprofita per a reclamar finançament. "Sempre necessitem més pressupost per a la comunitat investigadora, perquè tinguen contractes, beques i ens puguen dedicar temps", ha afirmat. Un temps que permetrà fer ciència i salvar vides.