Manifestacions en setze ciutats tornen a exigir que “s’ature el genocidi a Gaza”

Un centenar de marxes, setze a casa nostra, convocades en el segon dia de mobilització estatal, reclamen la “fi del comerç d’armes i les relacions amb Israel”

Concentració per la fi del comerç d'armes i de les relacions amb Israel a Alacant, aquest dissabte
Concentració per la fi del comerç d'armes i de les relacions amb Israel a Alacant, aquest dissabte / BDS País Valencià

Setze ciutats valencianes, i més d’un centenar en tot l’Estat, s’han sumat aquest 25 de febrer a la segona convocatòria unitària de rebuig al comerç d’armes i les relacions amb l’estat l’Israel arran del que consideren “un genocidi de l’exèrcit sionista contra el poble palestí”. 

De nou, amb el lema “Aturem el genocidi a Palestina”, les marxes exigeixen que s’ature el comerç d’armes amb Israel i que se suspenguen les relacions diplomàtiques amb l’estat israelià i reclamen mesures “concretes i eficaces” contra “l’ocupació, l’apartheid i el colonialisme” a Palestina.

El moviment BDS (Boicot, Desinversions i Sancions) denuncia que cap de les mesures “per a impedir actes de genocidi i per a l'entrada d'ajuda humanitària sense restriccions” a la Franja de Gaza, que va exigir el Tribunal Internacional de Justícia va dictar el passat 26 de gener, estan sent adoptades “a la llum de les últimes massacres” i que “ni la Unió Europea ni el govern espanyol, que té obligacions legals com a membre de la convenció per a la prevenció del genocidi, han fet res per a acatar” aquest dictamen.

Les protestes arriben quan la xifra de víctimes en la guerra israeliana en Gaza supera els 29.600 morts, després que els atacs d'Israel en les últimes 24 hores posaren fi a la vida de 92 persones. A més, el nombre de persones desaparegudes i abandonades sota els enderrocs superaria les 8.000, segons la Mitja Lluna Roja. Per la seua banda, Unicef alerta que vora 11.000 dels morts són menors d'edat i que hi ha 17.000 xiquets que deambulen orfes per l'enclavament.

En paral·lel, aquesta mateixa setmana els Estats Units han vetat, per tercera vegada, la possibilitat d'un alto el foc a Gaza i la Knesset, el parlament israelià, ha secundat per una àmplia majoria el rebuig a un estat palestí.

El passat 20 de gener, en la primera protesta d'abast estatal, diverses ciutats valencianes ja van ser testimoni d’una de les mobilitzacions més grans de la història en suport al poble palestí. 

Les protestes, de nord al sud

Setze pobles i ciutats valencianes s’han sumat a la convocatòria estatal llançada per la plataforma BDS. Aquest divendres, l’Alcúdia (Ribera Alta) i Castelló de la Plana van ser les més primerenques, i s’hi han sumat, aquest dissabte a migdia, les protestes a Vilafranca (Ports), Alcoi, Alacant i Sagunt (Camp de Morvedre).

Per a aquest diumenge, 25 de febrer, està prevista una altra desena de les manifestacions que s’han convocat a casa nostra:

  • Elx (Baix Vinalopó), a les 11:30 hores des de la plaça dels Algeps (Ximeneres)
  • Gandia (Safor), a les 12:00 hores a la plaça del Prado
  • Torrevella (Baix Segura), a les 12:00 hores des del passeig Juan Aparicio
  • Vall d’Alba (Plana Alta), a les 12:00 hores a la plaça de la Constitució
  • Vinaròs (Baix Maestrat), a les 12:00 hores a la plaça de l’Ajuntament
  • Villena (Alt Vinalopó), a les 12:30 hores a l’esplanada del Teatre Chapí
  • València, a les 17:00 hores des de la Facultat d’Història de la UV
  • Novelda (Vinalopó Mitjà), a les 18:00 hores des de la plaça Vella
  • Vila-real (Plana Baixa), a les 19:00 hores des de la plaça Major
  • Morella (Ports), a les 19:30 hores a l’Ajuntament
  • Nules (Plana Baixa), a les 19:30 hores del dilluns 26 de febrer, des de la plaça Major.

També et pot interessar

stats