Els carrers valencians s’omplin per a exigir la fi dels bombardejos contra el poble palestí

Catorze ciutats valencianes se sumen a la "mobilització ciutadana més gran" per a "aturar el genocidi a Palestina"

Manifestació "contra el genocidi" a Gaza, aquest dissabte a València / À Punt NTC

Aquest dissabte els carrers d’onze ciutats repartides per tot el territori valencià s’han omplit de proclames en rebuig de la guerra llançada per l’estat d’Israel contra Gaza —que ja deixa uns 25.000 morts i més de 62.000 ferits— en manifestacions multitudinàries. Demà serà el torn d’altres tres localitats, que se sumaran a una convocatòria que ha sumat el centenar de ciutats adherides en tot l’Estat.

“Hui és el dia de la mobilització més gran de la història valenciana i espanyola” en suport al poble palestí, ha afirmat Jorge Ramos, membre de BDS País Valencià, entitat organitzadora de les marxes. “Som més de cent ciutats les que ens mobilitzem amb una petició clara: la fi de la compravenda d’armes i de tota relació amb Israel”, ha recordat.

El moviment que ha fet que milers de persones —entre 1.500 i 2.000 segons la delegació de govern i 50.000 segons els organitzadors— isquen als carrers del nostre territori i de la resta de l’Estat reclama al govern espanyol “fets i no paraules” i “que deixen de col·laborar amb el règim genocida d’Israel”.

Adel Said, president de la Comunitat Palestina a València, ha denunciat que els poders, fins i tot els països àrabs, “estan donant l'esquena a Palestina, per interessos econòmics”. “Si les persones amb poder no volen parar la guerra, hem d'eixir al carrer per a dir que ja n'hi ha prou”, ha advertit.

Per a Said, “després de 107 dies en què Israel ha matat més de 25.000 persones, entre les quals més de 12.000 xiquets i 7.000 dones”, no estem davant d’una guerra, sinó “d'un genocidi”. “Entre morts i ferits, sumen més de 100.000 persones, estem parlant de mil víctimes al dia”, ha reiterat. “Exigim que paren la guerra, ja n'hi ha prou”, ha matisat.

Diumenge segueixen les marxes

Aquest diumenge serà el torn d’altres tres ciutats valencianes que eixiran als carrers per a continuar demanant la fi d’aquesta guerra que s’escampa com una taca d’oli per tot el Pròxim Orient a mesura que avancen els dies.

A les 12:00, dues marxes partiran de la plaça de l’Ajuntament de Morella (Ports) i Vinaròs (Baix Maestrat). Mitja hora més tard serà el torn de la manifestació convocada a Dénia (Marina Alta), que eixirà a les 12:30 hores des de l’esplanada del Port.

El Pròxim Orient, en tensió màxima

L'exèrcit israelià ha seguit aquest dissabte l'ofensiva sobre Gaza, mentre la tensió regional és alta després que durant la jornada hi haguera dos atacs mortals a Síria i el Líban que es van atribuir a Israel. 

El primer, adreçat a objectius iranians a Damasc, ha deixat almenys una desena de morts, entre els quals cinc membres de la Guàrdia Revolucionària iraniana. Davant d'aquests fets, el portaveu del Ministeri d'Exteriors de la República Islàmica, Naser Kanani, ha advertit que el país “té el dret a respondre al terrorisme organitzat” del “règim sionista en el moment i el lloc adequats”.

Sobre el futur del poble palestí, el primer ministre israelià, Benjamin Netanyahu, ha rebutjat la creació d’un estat com a part d'un escenari de postguerra a Gaza, un posicionament que ha topat amb la postura de l’ONU, la Unió Europea o, inclús, els Estats Units.

En aquest sentit, el cap de la diplomàcia europea, Josep Borrell, ha recordat aquest divendres que “s’ha d’imposar la creació d’un estat palestí”. Borrell, a més, va anar més enllà i va acusar Israel de crear i finançar Hamàs "per a intentar debilitar l’autoritat palestina del Fatah".

També et pot interessar

stats