Madrid recorda les víctimes dels atemptats de l'11M

Sánchez destaca que les víctimes de l'atemptat més tràgic d'Espanya continuen en la memòria i que no les obliden.

VÍDEO | Madrid recorda les víctimes dels atemptats de l\'11M

Madrid ha iniciat aquest dilluns els set actes de record a les 192 víctimes dels atemptats terroristes de l'11 de març de 2004, quan es compleixen els 15 anys de la tragèdia, en el pitjor atac terrorista de la història d'Espanya. El dia de l'atac, deu de les tretze bombes col·locades per terroristes jihadistes explotaren en quatre trens de rodalia de Madrid, a les estacions d'Atocha, Santa Eugenia i El Pozo, i al costat del carrer de Téllez.

Els actes han començat a la Reial Casa de Correus. Així, a la Puerta del Sol, a la façana de la seu del govern autonòmic, han portat a terme un acte solemne davant de la placa que recorda les víctimes, així com tots els ciutadans anònims que les van ajudar. El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, el president de la Comunitat de Madrid, Ángel Garrido, i l'alcaldessa de la vila, Manuela Carmena, han col·locat davant una corona de llorer. 

Alhora han tocat durant cinc minuts les campanes de totes les esglésies de la regió i, després, l'Orquestra de la Comunitat de Madrid ha interpretat In memoriam 11M i l'himne d'Espanya. 

El president del govern espanyol, Pedro Sánchez, ha recordat aquest dilluns en el quinzé aniversari dels atemptats de l'11 de març de 2004 a les víctimes de la massacre que continuen, segons ha dit, "en la nostra memòria".  El cap de l'executiu s'ha expressat així en Twitter, on ha escrit: "Fa 15 anys que el terror, la barbàrie i la desraó van colpejar Espanya. Va ser l'atemptat més tràgic de la nostra història. Hui i sempre, les seues víctimes, les que ens van arrabassar i les que viuen cada dia amb el dolor del record, estan en la nostra memòria. No us oblidem. Memòria 11M". 

Per la seua part, el líder del PP, Pablo Casado, ha recordat les víctimes i ha enviat un missatge d'homenatge als professionals que van atendre-les aquella jornada. "Recordem les víctimes, acompanyem les famílies en el dolor i mostren agraïment als professionals i voluntaris que van treballar amb tanta generositat", ha assenyalat el líder popular en Twitter. A més, ha reafirmat el compromís del PP amb la llibertat i amb la lluita contra el terrorisme.

Carmena dona suport a una auditoria per a saber què ha sigut de víctimes i famílies

Després d'aquest acte, a l'estació d'Atocha hi ha hagut un altre organitzat pels sindicats, l'Associació 11M Afectats del Terrorisme i la Unió d'Actors i Actrius, que ha recordat el dolor de les víctimes i les seues exigències. Ací, l'alcaldessa de Madrid, Manuela Carmena, ha mostrat el seu suport a una auditoria per a saber què ha sigut de les víctimes de l'11M i els seus familiars i com se'ls pot continuar ajudant, com han plantejat els sindicats en l'acte d'homenatge a Atocha.

Carmena creu que caldria posar l'auditoria en marxa amb totes les associacions "valorant la situació en la qual estan" i el que les administracions i el poble de Madrid "poden fer per elles". També ha destacat la importància d'anar a l'arrel de la violència.

Homenatge al parc d'El Retiro

Després, a les 12:00, l'homenatge s'ha traslladat al Bosc del Record del parc d'El Retiro, en l'acte de commemoració de l'11M Dia Europeu de les Víctimes del Terrorisme, que cada any organitza l'Associació de Víctimes del Terrorisme (AVT). Allí han fet una ofrena floral de margarides blanques i està prevista, a més, una solta de globus blancs per cadascun dels morts.

Ja a la vesprada, enguany com a novetat, hi haurà un gran acte a les 17:00 hores a la plaça de Daoíz i Velarde. S'espera que hi estiga el president del Govern d'Espanya, Pedro Sánchez, així com altres representants de l'Estat. 

Finalment, les últimes commemoracions seran a les 18:00 i a les 19:00, respectivament. L'Associació 11M Afectats pel Terrorisme, juntament amb l'Associació de Veïns La Colmena, a l'estació de Santa Eugenia, prop de l'escultura Il·lusió truncada, i al costat de l'Associació de veïns d'El Pozo  del Tío Raimundo, a El Pozo.

També et pot interessar

stats