Luis Enjuanes, Javier García Martínez i Manuel Arellano, entre els Premis Nacionals d'Investigació 2023

Els guardons estan dotats amb 30.000 euros en cada una de les deu categories i reconeixen el treball dels i les professionals en benefici de la ciència i de la societat

Javier García Martínez, Luis Enjuanes i Manuel Arellano, en imatges d'arxiu
Javier García Martínez, Luis Enjuanes i Manuel Arellano, en imatges d'arxiu / Agències

Els valencians Luis Enjuanes, Javier García Martínez i Manuel Arellano han sigut guardonats en l'edició 2023 dels Premis Nacionals d'Investigació, que atorga el Ministeri de Ciència i Innovació. Uns guardons que consten de deu categories i que estan dotats amb 30.000 euros per a cada modalitat. Distingeixen aquelles persones investigadores d'Espanya que destaquen per la seua trajectòria i rellevància internacional en les respectives àrees d'investigació.

La ministra de Ciència en funcions, Diana Morant, ha donat a conéixer aquest divendres els noms dels professionals reconeguts enguany pel seu treball. Entre els deu noms, tres valencians.

Així, el Premi Nacional d'Investigació Juan de la Cierva, en l'àrea de transferència de tecnologia, s'ha concedit al catedràtic de Química Inorgànica de la Universitat d'Alacant, Javier García Martínez (Logronyo, 1973), "per la destacada trajectòria investigadora i innovadora amb contribucions fonamentals en l'àmbit de química de nanomaterials, entre les quals destaquen el disseny i la fabricació de cel·les solars de baixa temperatura amb el rècord d'eficiència, noves tècniques d'incorporació de nanoporositat en catalitzadors i una nova ruta sintètica per a la producció de nanomaterials multifuncionals".

García Martínez ha rebut diversos reconeixements al llarg de la seua carrera. Va rebre el Premi Rei Jaume I de Noves Tecnologies en 2014 o el Premi Kathryn C. Hach al millor emprenedor en el sector químic de la Societat Americana de Química en 2018, entre altres.

Per la seua banda, el Premi Nacional d'Investigació Gregorio Marañón, en l'àrea de medicina i ciències de la salut, s'ha concedit al viròleg valencià Luis Enjuanes Sánchez (València, 1945) "per l'excel·lència i repercussió del seu treball, que el converteixen en un referent en el camp de la virologia. L'excel·lent trajectòria es complementa amb l'impacte de les seues contribucions al coneixement de la replicació i transcripció del coronavirus, així com amb la contínua investigació i innovació en l'àrea de les vacunes, que el fan mereixedor d'aquest reconeixement", segons detalla el Ministeri en el comunicat.

Enjuanes és cap del laboratori de coronavirus al Centre Nacional de Biotecnologia (CNB-CSIC) i ha rebut també nombrosos reconeixements, entre ells, el Premi Nacional de Biotecnologia en 2022 o la Medalla de Plata al Mèrit en la Investigació.

Finalment, el Premi Nacional d'Investigació Pascual Madoz, en l'àrea de dret i ciències econòmiques i socials, s'ha concedit a Manuel Arellano González (Elda, 1957) "per les contribucions al camp de l'econometria. El seu treball metodològic ha tingut un profund impacte en la comprensió i ús de les dades de panell i permés avançar el coneixement en diversos camps de l'economia aplicada. Les seues troballes han sigut fonamentals per a comprendre millor la dinàmica de l'ocupació, la productivitat de les empreses i el creixement econòmic, entre altres aplicacions", explica el jurat.

També et pot interessar

stats