Localitzen a la platja del Puig el primer niu de tortugues marines de la Comunitat Valenciana aparegut el 2021

Tretze dels animals han pogut recuperar-se i es troben ja a les instal·lacions de l'ARCA de la Mar de la Fundació Oceanogràfic

Una de les tretze tortugues recuperades del niu del Puig
Una de les tretze tortugues recuperades del niu del Puig / Fundació Oceanogràfic

L'investigador de la Unitat de Zoologia Marina de l'Institut Cavanilles de la Universitat de València Jesús Tomás va localitzar a última hora del dimarts a la platja del Puig, a l’Horta Nord, el primer niu de tortugues marines del 2021 a la Comunitat Valenciana. El professor va comprovar l'existència de 120 ous de l'espècie tortuga babaua (Caretta caretta), dels quals van nàixer 70 tortugues.

El telèfon d'emergències 112 va rebre una alerta d'un ciutadà per la presència de "tortugues menudes" al passeig marítim del Puig, segons ha informat la institució acadèmica en un comunicat. La Unitat de Zoologia Marina de la Universitat de València coordina junt amb la Fundació Oceoanogràfic i la Conselleria d'Agricultura la xarxa de cetacis i tortugues marines des de fa tres dècades, així com també la xarxa d'atenció a esdeveniments de nidificació de tortugues marines a les costes. Intervencions com aquesta són usuals.

Un total 120 ous, 70 eclosions i 13 tortugues rescatades

Arran de l'avís de la presència d'aquests animals , el professor Tomás es va desplaçar a la platja i, juntament amb efectius de la Policia Local del Puig, va rescatar 13 cries que buscaven els llums del passeig marítim. Posteriorment, van localitzar el niu, que va estudiar per a determinar l'èxit d'eclosió. En total, la tortuga va pondre 120 ous, dels quals van nàixer 70 cries. La majoria es va endinsar a la mar, tret de les 13 rescatades, que van ser recollides per personal de l'Oceanogràfic.

Els animals han sigut portats a les seues instal·lacions per a entrar en el programa de cria en captivitat fins que tinguen la grandària suficient per a poder ser retornats a l'oceà, ha assenyalat el centre en un comunicat. La Unitat de Zoologia Marina estudia els esdeveniments d'implantació de tortugues marines des del 2001 i ha observat un creixent augment des del 2014, possiblement associat a un fenomen de colonització d'aquesta espècie a les costes del Mediterrani espanyol facilitat per l'acció del canvi climàtic.

Les tortugues rescatades passaran un any a l’Oceanogràfic, i després seran retornades a la mar, algunes d'elles marcades amb transmissors satel·litaris que permetran realitzar un seguiment dels seus moviments. Aquesta posta completa és la setena que es registra ala Comunitat Valenciana des que hi ha registres, encara que s'han anotat prop d'una vintena d'intents de nidificació en aquestes platges des del 2001.

La Universitat de València, juntament amb la Conselleria d'Agricultura i l'ONG Xaloc desenvolupen la campanya “Alerta Tortuga” per a sol·licitar la col·laboració ciutadana tant en la detecció de tortugues nidificants com de nius en eclosió.

Aquesta posta completa és la setena que es registra a la Comunitat Valenciana des que hi ha registres, encara que s'han anotat prop d'una vintena d'intents de nidificació en aquestes platges des del 2001.

Els tècnics de l’Oceanogràfic també han pogut recuperar altres restes del niu que permetran ampliar la informació i l'estudi sobre l'espècie de tortuga babaua. Segons el centre d'animals, tot indica que la tortuga va desovar fa aproximadament dos mesos, durant l'època de nidificació d'aquesta espècie, i ara han fet eclosió els ous.

Les 13 tortugues rescatades han sigut traslladades pels veterinaris de la fundació a les instal·lacions de l'Oceanogràfic per a facilitar -ne el desenvolupament, tal com es va fer el 2020 amb els ous del niu que es va trobar a Cullera.

Imatge d'arxiu d'una de les tortugues recuperades del niu de Cullera
Imatge d'arxiu d'una de les tortugues recuperades del niu de Cullera / Fundació Oceanogràfic

A les tortuguetes se'ls aplicarà el protocol de head-starting, la finalitat del qual és aconseguir que les cries aconseguisquen la mida, el pes i les habilitats suficients de natació, busseig i alimentació per a augmentar les possibilitats de supervivència i eludir gran part dels seus depredadors naturals.

Segons l’Oceanogràfic, "les experiències dutes a terme fins ara permeten un gran optimisme, perquè els percentatges de supervivència d'aquests animals en entrar a la mar estan entorn d'un 90%, cosa que significa un èxit del programa, atés que es calcula que, en condicions naturals, només sobreviu a l'entrada a la mar una tortuga de cada mil que naixen".

El centre ha subratllat la importància de la col·laboració ciutadana per a la protecció d'aquests animals. La Fundació Oceanogràfic impulsa des de fa dos estius, en col·laboració amb els governs autonòmics, ajuntaments i entitats, la campanya de sensibilització "Tortugues al Mediterrani", en què han participat 57 municipis de la costa valenciana, les Illes Balears i Múrcia, i que pretén continuar conscienciant que una telefonada al 112 pot salvar nius, cries i tortugues marines. En l'actualitat, hi ha una estratègia d'àmbit estatal per a la protecció d'aquests esdeveniments extraordinaris a causa de l'alta vulnerabilitat de les femelles, els nius i la cries.

També et pot interessar

stats