Localitzen a l’Albufera una planta subaquàtica única a la Península i molt amenaçada

Creix en llacunes d'aigua dolça o amb molta fluctuació d'aigua, però ara s’ha descobert una població d'"abundància excepcional" al Tancat de la Pipa

Una mostra de la espècie que s'ha localitzat al Tancat de la Pipa
Una mostra de la espècie que s'ha localitzat al Tancat de la Pipa / Matthieu Lassalle

És una planta única a la Península i, a més, està "críticament amenaçada". És una espècie subaquàtica, de la família hepàtica, que té algunes semblances amb les molses, i que Acció Ecologista Agró ha localitzat en la zona de reserva del Tancat de la Pipa, a l’Albufera de València.

És la Riella echinata, una planta hepàtica, que ha sigut identificada per primera vegada en aquesta zona gràcies a la col·laboració amb el professor José Gabriel Segarra-Moragues, de la Universitat de València, com apunten des de l’organització ecologista.

Segarra ha explicat que aquesta espècie es desenvolupa en llacunes d'aigua dolça estacionals o amb una forta fluctuació del nivell d'aigua. Aquest professor explica que la Riella echinata presenta una distribució "escassa i fragmentada". De fet, únicament s’havia localitzat en set punts: un al Marroc, dos a Gran Canària, un a Eivissa i tres a València.

Per aquesta raó, la planta es va considerar que estava amenaçada a escala global i "críticament amenaçada" a l’Espanya peninsular, segons els criteris de la Unió Internacional per a la Conservació de la Naturalesa.

Població abundant

"L'elevat grau d'amenaça en aquest últim cas resulta justificat tenint en compte que s'ha constatat que les tres poblacions valencianes conegudes anteriorment, a la zona de la marjal dels Moros a Sagunt i de l’ullal de Baldoví a Sueca, ja no es desenvolupen a causa de l'evolució de la vegetació palustre, que ha eliminat l'hàbitat òptim per a l'espècie submergida", aclareixen des de l'organització.

El descobriment d'aquesta espècie en un punt nou, en l'àrea de reserva del Tancat de la Pipa, on hi ha una "excepcional abundància d'individus", aporta "perspectives esperançadores per a la supervivència d'aquesta espècie al nostre territori i per al total de la seua àrea de distribució", com indiquen des d’aquesta organització. 

També et pot interessar

stats