Localitzen en la fossa de Paterna dotze veïns de Massamagrell afusellats pel franquisme el 1940

Pérez Garijo anuncia que s’alçarà un memorial on descansaran les restes no identificades o les que vulguen deixar allí les famílies de les víctimes

Alguns dels arqueòlegs que treballen en les excavacions de la fossa 126 del cementeri de Paterna / À Punt NTC

Es localitzen els primers cossos a la fossa 126 del cementeri de Paterna, la més gran de tot l’Estat. Després d’un mes de treball, les excavacions han permés trobar una dotzena de veïns de Massamagrell que van ser afusellats pel franquisme el 14 de setembre de 1940. Estaven sepultats a dos metres i mig de profunditat.

El tio d’Anna Mira és una de les persones que estan soterrades en aquesta fossa. Per això, aquest dijous ha volgut acudir amb la seua filla per a veure de prop els treballs, com ha reconegut a À Punt. 

Del clot funerari 126 de Paterna han tret primer els 9 taüts que ja es van localitzar quan es va obrir per primera volta el 2012. Davall, sepultats en calç viva, han eixit a la llum dotze dels més de quarant cossos que hi ha a la saca del 14 de setembre de 1940.

La consellera de Participació, Rosa Pérez Garijo, que ha visitat aquest dijous els treballs d’exhumació, ha recordat que a Paterna assassinar 2.238 persones durant la Guerra Civil i la dictadura franquista. La consellera ha indicat que continuaran programant-se noves intervencions per a  aconseguir l'objectiu establit pel Consell al principi de la legislatura "d'aconseguir un territori lliure de fosses i reparar així un deute històric amb els represaliats i les seues famílies".

Els treballs en la fosa 126 de Paterna s’allargaran mig any més. S'espera excavar fins als sis metres de profunditat. Ara per ara encara no han arribat a la meitat.

Uns 180 republicans van ser soterrats en cinc saques en l’ossari comú de la repressió franquista. La col·laboració dels familiars és fonamental per a identificar-los, per això es demana a les persones que creguen que tenen algun parent soterrat ací que es posen en contacte amb l'associació o l'equip que du la investigació.

Durant la visita a la fossa 126, Pérez Garijo ha fet referència al futur Memorial de les Víctimes que s’alçarà al cementeri de Paterna "on s'allotjaran les restes exhumades no identificades, així com tots aquells que, havent sigut exhumats i identificats, els seus familiars decidisquen la seua reinhumació", segons ha explicat.

També et pot interessar

stats