Llum verda a les primeres exhumacions de víctimes del franquisme al Valle de los Caídos

L'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial ha atorgat la llicència d'obres que permetrà els treballs de recuperació dels cossos

El Valle de los Caídos en una imatge d'arxiu
El Valle de los Caídos en una imatge d'arxiu / À Punt NTC
24 de juny 2021 - 13:15

L'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial ha atorgat la llicència d'obres per a les intervencions a les criptes de la Basílica de la Santa Cruz del Valle de los Caídos, a petició del govern espanyol. Un decisió que, a la pràctica, permetrà les primeres exhumacions i identificacions de víctimes de la Guerra Civil i de la dictadura soterrades al mausoleu.

La vicepresidenta primera del govern, Carmen Calvo, ha avançat la notícia a través d'un missatge en el seu compte de Twitter, des del qual ha destacat que és "de justícia" que aquestes víctimes "puguen recuperar la seua dignitat".

El mes de març passat el govern espanyol va aprovar una partida de 650.000 euros per a exhumar i identificar les víctimes de la Guerra Civil i la repressió inhumades a la cripta que algunes famílies reclamen des de fa anys.

Entre aquestes hi ha els germans aragonesos Manuel i Antonio Lapeña Altabás, procedents de Villarroya de la Serra (Saragossa), que van ser afusellats per les tropes franquistes el 1936, enterrats a Calataiud i reinhumats el 1959 al Valle de los Caídos. Un jutjat de la localitat madrilenya de San Lorenzo de El Escorial va reconéixer el 2016 als familiars el dret a recuperar els cadàvers per a traslladar-los a la seua població natal, encara que els tràmits s'han retardat des de llavors.

Segons el cens del Ministeri de Justícia, al Valle de los Caídos hi ha les restes de 33.833 persones –quasi la meitat sense identificar– de tots dos bàndols de la Guerra Civil, que s'hi van dur entre els anys 1959 i 1983 des de fosses i cementeris de tot el país.

També et pot interessar

stats