El govern espanyol sol·licita la llicència d'obres per a iniciar l'exhumació de les víctimes soterrades a El Valle de los Caídos

Vox, que compta amb dos regidors a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, ha anunciat que votarà en contra dels treballs d'exhumació.

Imatge d'arxiu del Valle de los Caídos
Imatge d'arxiu d'El Valle de los Caídos / Europa Press

El govern central ha presentat a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial la sol·licitud de llicència urbanística per a poder iniciar els treballs d'exhumació i identificació de les víctimes soterrades en les criptes de la Basílica de la Santa Cruz d'El Valle de los Caídos. 

L'executiu espanyol ha recordat que la sol·licitud es presenta després que el Consell de Ministres aprovara el passat 30 de març un reial decret que regula la concessió d'una subvenció de 665.000 euros per al finançament d'aquests treballs. El projecte inclou el finançament i les obres necessàries per a accedir a l'interior dels diferents nivells de les criptes.

A més, l'actuació contempla l'adopció de mesures de seguretat i salut; la retirada o desmuntatge d'instal·lacions i estris per als accessos a les criptes; l'adequació d'instal·lacions d'il·luminació i seguretat, i l'adopció de mesures que garantisquen la seguretat estructural per a la inspecció interior de cadascuna de les criptes.

Els treballs contemplats en el projecte podran començar quan Patrimoni Nacional dispose de l'autorització de l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial.

A El Valle de los Caídos jauen les restes registrades de 33.833 víctimes que des de 1959 fins a 1983 van ser traslladades en 491 dispositius des de fosses i cementeris de totes les províncies d'Espanya, excepte Ourense, la Corunya i Santa Cruz de Tenerife. De les restes inhumades des de 1954, al voltant de 21.423 són de víctimes identificades i 12.410 de persones desconegudes, segons informació del Ministeri de Justícia.

Mapa que mosta el lloc on es trobaven les restes de les persones enterrades a la Vall de los Caídos abans del seu trasllat.
Mapa que mosta el lloc on es trobaven les restes de les persones enterrades a la Vall de los Caídos abans del seu trasllat. / Europa Press

Vox votarà en contra de l'exhumació

El vicepresident primer d'acció política de Vox, Jorge Buxadé, ha assegurat que la seua formació està "en contra" dels treballs d'exhumació i identificació de les víctimes i que "votaran en contra" de concedir la llicència d'obres necessàries per a l'accés a l'interior dels diferents nivells de les criptes.

"Si el govern espanyol és igual de respectuós amb les famílies com ho ha sigut anteriorment, per descomptat que hi estarem en contra", ha incidit Buxadé després de ser preguntat per la posició del seu partit.

Vox té dos regidors a l'Ajuntament de San Lorenzo de El Escorial, que presideix la popular Carlota Esteban.

També et pot interessar

stats