Llum verda a l'avantprojecte de llei que porta el 'només sí és sí' al Codi Penal

La nova norma penarà fins a quinze anys la violació amb dos agreujants i tipificarà com a delicte l'assetjament ocasional al carrer.

Roda de premsa posterior al Consell de Ministres
Roda de premsa posterior al Consell de Ministres / Juan Carlos Hidalgo (Efe)

El Consell de Ministres ha donat llum verda a l'avantprojecte de llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual, impulsada pel Ministeri d'Igualtat que lidera Irene Montero i que planteja una reforma del Codi Penal per a eliminar la diferència entre abús i agressió sexual. La proposta posa en el centre dels delictes sexuals el consentiment exprés de la víctima, amb l'objectiu que no siga necessària l'existència de violència o intimidació perquè es considere una agressió. Amb el canvi que es vol promoure, tota penetració sense consentiment serà considerada una violació, tal com estableix el Conveni d'Istanbul.

L'aprovació de l'avantprojecte arriba abans de la celebració del 8M, Dia Internacional de la Dona. Amb ell s'assumeix el conegut com 'només sí és sí', una reivindicació que es va evidenciar després de la polèmica primera sentència del cas de La Manada, que va condemnar els cinc acusats per un delicte d'abús arran de la violació múltiple d'una jove durant les festes de Sant Fermí de 2016 (tot i que després el Tribunal Suprem va elevar les penes i va sentenciar que sí que va ser una violació i no abús). 

La ministra d'Igualtat, Irene Montero, ha qualificat d'"històrica" la llei en la roda de premsa posterior al Consell de Ministres, i ha dit que equipararà Espanya als països més avançats en la garantia dels drets de les dones. Segons ha explicat, la nova norma protegeix les dones davant tots els tipus d'agressions sexuals i totes les violències sexuals, i les reconeix com a violències masclistes. "Espanya serà un país més segur per a les dones amb aquesta llei", ha assegurat. 

Ara, la llei orgànica de garantia integral de la llibertat sexual continuarà la tramitació i s'haurà de sotmetre a l'escrutini del Congrés abans de ser aprovada definitivament. 

Violació penada amb fins a quinze anys 

Entre les novetats de la llei, destaca el fet que castigarà les violacions amb penes de quatre a deu anys, que podran arribar fins als dotze anys amb un agreujant i fins als quinze amb dos. La violació amb un agreujant podrà ser penada entre set i dotze anys i si se li'n sumen dos, entre nou i quinze anys, segons han informat fonts del Ministeri d'Igualtat.  

En la modificació del Codi Penal relativa als delictes sexuals s'introdueix, a més, l'agreujant que l'agressió sexual haja sigut precedida o acompanyada de violència i mal greu, i també s'hi matisa l'agreujant de parentiu per a deixar clar que s'ha d'incrementar la pena en cas que la víctima siga l'esposa o exparella de l'agressor.

Perseguirà l'assetjament "al carrer"

Una altra de les novetats de la llei de llibertat sexual és la inclusió en el Codi Penal del delicte d'"assetjament ocasional", que considerarà delicte lleu aquelles "expressions, comportaments o proposicions sexuals o sexistes" que posen la víctima en una situació "òbviament humiliant, hostil o intimidatòria".

Per tant, introduirà en la reforma del Codi Penal el delicte d'assetjament ocasional no reiterat, que comportarà penes de localització permanent, treballs comunitaris o multes per als agressors. Castigarà l'anomenat assetjament "al carrer", que fa referència a situacions que no tenen perquè donar-se en la via pública: de fet poden ocórrer en bars, festes privades, concerts, establiments... El Ministeri d'Igualtat ha explicat que fins ara només estaven penades aquestes situacions en l'àmbit de la violència domèstica, això és, entre familiars, la parella o l'exparella.

També et pot interessar

stats