Llum verda a la creació de l'Agència Estatal de Salut Pública

La ministra de Sanitat ha dit que aquest organisme vol pal·liar les mancances detectades durant la pandèmia i també "reforçar la capacitat d'anticipació, de coordinació i de resposta"

La ministra de Sanitat, Mónica García
La ministra de Sanitat, Mónica García / Eduardo Parra (Europa Press)

El Consell de Ministres ha donat llum verda al projecte de llei pel qual es crea l'Agència Estatal de Salut Pública, amb la finalitat que el Congrés puga aprovar-la en el trimestre vinent, segons ha avançat la ministra portaveu del govern, Pilar Alegría.

La ministra de Sanitat, Mónica García, ha celebrat que és "un pas molt important" per a la salut pública espanyola. L'objectiu és "millorar la salut, millorar l'equitat en salut, millorar el benestar i protegir la població enfront dels diferents riscos i amenaces per a la salut".

Respecte a la seu, García ha anunciat que s'ha obert el procediment per a la designació de la seu, que depén del Ministeri de Política Territorial. "Ja hi ha candidatures, ja hi ha entitats locals que s'hi postulen. Es desenvoluparà un procediment normal per a després designar quina serà la seu", ha detallat la ministra.

En aquest punt, ha incidit que l'arribada de la pandèmia "va fer escac" al sistema sanitari. Llavors, es van evidenciar els "desafiaments pendents" quant a la detecció precoç, a l'avaluació i la resposta ràpida a les emergències sanitàries.

"La creació d'aquesta Agència Estatal de Salut Pública ve a pal·liar eixes mancances i també a reforçar la capacitat d'anticipació, de coordinació i de resposta", ha detallat.

A més de definir aquesta mesura com "un deute pendent amb la salut pública", ha detallat que aquesta incorpora "les lliçons extretes durant la pandèmia".

Cinc missions

García ha precisat que aquesta agència té cinc missions. La primera és modernitzar i cohesionar els sistemes de vigilància i radars perquè puguen respondre "amb agilitat" a futures pandèmies, epidèmies i amenaces per a la salut.

La segona és la incorporació del One Health, un concepte "fonamental" que té a veure amb el fet que la salut de les persones està interrelacionada amb la salut ambiental i amb la salut animal. En aquest sentit, ha recordat que les actuals temperatures "anòmales" són "males notícies per al planeta i per a la salut".

Per tant, l'Agència Estatal de Salut Pública també reforçarà la capacitat d'avaluació d'informació i de recomanació en els riscos de l'emergència climàtica.

Un altre objectiu de l'organisme és millorar la coordinació i la col·laboració científica i acadèmica amb la indústria i amb les diferents administracions i institucions per a "monitorar i acompanyar" les diferents estratègies de resposta.

L'última missió serà avaluar els "determinants socials de la salut", que són els agents "que impacten més en la salut de la població", segons la titular de Sanitat.

També et pot interessar

stats