La lluita per declarar paisatge protegit l'espai litoral entre la Calderona i Espadà

Amb l’objectiu de posar en valor aquestes muntanyes i coincidint amb la celebració del Dia de l’Arbre Acció Ecologista-Agró du a terme aquest disasbte una plantació de vegetació autòctona a Sagunt

Trobada de la plantació de vegetació autòctona a Sagunt per part d'Acció Ecologista - Agró
Trobada de la plantació de vegetació autòctona a Sagunt per part d'Acció Ecologista - Agró / Israel Navarro

Protegir i tindre una cura especial de les muntanyes litorals del Palància-Belcaire. És la reclamació de l’organització ambiental d’Acció Ecologista-Agró, que demana a la Generalitat que aprove finalment la declaració d’aquest espai com a paisatge protegit, un projecte de decret del Consell que està paralitzat en l’administració des de 2019

Aquesta reivindicació compta amb el suport dels onze ajuntaments implicats: Sagunt, Quart, Quartell, Benifairó, Faura, Almenara, la Vall d'Uixó, Estivella, Albalat, Gilet i Petrés. L’àrea a protegir, que ocuparia 13.151 hectàrees entre les províncies de València i Castelló, alberga una gran quantitat d’espècies de flora i fauna distribuïdes entre els parcs naturals de la Serra Calderona i la Serra d’Espadà, la plana litoral i les marjals d’Almenara i dels Moros. Un paisatge, diuen des d'Acció Ecologista, difícil de trobar ja al País Valencià, ja que moltes serralades litorals han quedat malmeses.

Aquest dissabte, amb l’objectiu de posar en valor aquest meravellós espai natural, i coincidint amb la celebració del Dia de l’Arbre, el projecte de voluntariat ambiental entre Acció Ecologista-Agró i l’Ajuntament de Sagunt (Camp de Morvedre) celebrarà una jornada en què es plantarà vegetació autòctona de la zona. 

En un comunicat, l’organització ha assegurat que volen que la ciutadania comprenga per què és important protegir les muntanyes litorals “davant les pressions a les quals estan sotmeses”. El punt de trobada per als participants en aquesta plantació serà la zona d’acampada de les Escales, “un racó de Sagunt prou desconegut però molt valuós”. 

Què és un paisatge protegit i quants en té la Comunitat Valenciana?

La Llei 11/1994, de 27 de desembre, de la Generalitat, d’espais naturals protegits de la Comunitat Valenciana defineix els paisatges protegits com espais, tant naturals com transformats, mereixedors d'una protecció especial, “sia com a exemples significatius d'una relació harmoniosa entre l'home i el medi natural, sia per l'especial valor estètic o cultural".

Des de l'entrada en vigor d’aquesta llei s'han declarat nou paisatges protegits: la desembocadura del Millars, l’Ombria del Benicadell, la Serra Escalona i el seu voltant, la Solana del Benicadell, les Sorts, el Puigcampana i Ponotx, el Serpis, la Serra del Maigmó i Serra del Sit i la Serra de Bèrnia i Ferrer.

També et pot interessar

stats