La lluita d'una empresa de Crevillent contra el gegant AliExpress

La plataforma de comerç electrònic ven falsificacions de les samarretes d'una botiga digital creada per una jove emprenedora.

La lluita d'una empresa de Crevillent contra el gegant AliExpress
La lluita d'una empresa de Crevillent contra el gegant AliExpress

Clara Polo va rebre la mala notícia per primera volta el 2018, de la mà d'una de les seues clientes assídues. Alguns dissenys de les samarretes d'Offset Collage, la botiga digital que l'emprenedora crevillentina havia creat feia tres anys, es venien, més barats i sense autorització, en AliExpress. Poc abans havia notat un descens en les vendes, i la distribució de peces amb plagis de les il·lustracions de la seua marca en la plataforma multinacional pareixia estar darrere d'eixa davallada.

Però la confirmació va arribar fa pocs dies, quan ella i el seu equip van reconéixer en el perfil d'un venedor d'AliExpress, no només els dissenys, sinó totes les seues fotografies de models amb les samarretes. "Pràcticament havien calcat la nostra botiga en línia" lamenta Clara.

L'empresa, que acumula més de cent mil seguidors en Instagram i compta ja amb una plantilla de 7 persones, va buscar assessorament jurídic per a denunciar el frau. Però es van trobar amb una important barrera: el venedor estranger, Slithice Apparel, operava a través d'AliExpress sense CIF ni cap tipus d'identificació que permeta interposar una demanda contra l'empresa. De fet, la plataforma de comerç en línia exigeix poc més que un correu i un compte de Paypal.

Davant el sentiment d'impotència, l'única opció a què l'equip d'Offset Collage es va poder agarrar va ser demanar el suport dels seus clients i seguidors; és a dir, fer soroll en xarxes. Només després de fer viral la seua reclamació en Instagram AliExpress es va posar en contacte amb Offset Collage a través de la mateixa xarxa, i després de reconéixer els drets d'autora acreditats per l'empresa, va retirar els plagis de la plataforma. Fins i tot van aconseguir que el venedor fera una carta de disculpes pública i deixara de vendre les samarretes copiades.

"Sí, ho heu aconseguit. Ens salten les llàgrimes, però d'alegria." Així celebraven en les xarxes d'Offset Collage el que pareixia la fi d'una batalla. Clara Polo reconeix que van sentir que "la pressió mediàtica havia sigut l'única eina per a lluitar contar un gegant".

Però només dues setmanes després, els productes amb dissenys plagiats tornaven a estar a la venda en la plataforma xinesa. Ara Clara i el seu equip tornen a demanar ajuda per tal de denunciar aquestes pràctiques que posen en risc el treball de més emprenedors i artistes.

Altres dissenyadores i emprenedores valencianes plagiades

No és la primera volta que l'anonimat sota el qual s'escuda AliExpress i altres plataformes que permeten la venda i distribució a particulars sense cap control d'autoria causa greus perjuís a projectes d'artistes i xicotetes empreses valencianes.

L'artista valenciana Medusa Dollmaker (Asunción Macián) va fer una denúncia viral el 2018 del plagi dels seus dissenys de coixins en la plataforma xinesa.

Mayte Oliver, Trashy Queen en xarxes, va passar per un procés similar. En el seu cas va ser un particular qui va penjar la plataforma RedBubble el disseny d'una de les seues samarretes que s'havia popularitzat després d'aparéixer en un popular programa de televisió.

Les artistes lamenten que davant aquest tipus de situacions la desprotecció és quasi absoluta i hi ha poc que es puga fer per a evitar que altres persones traguen profit del teu treball més enllà de la denúncia pública.

També et pot interessar

stats