Lluís Guia, historiador: “Dir que Espanya és la nació més antiga d'Europa és no saber d'història”

El secretari del congrés del 600 aniversari de la Generalitat justifica la presència del president del Parlament de Catalunya: “Va ser un acte purament acadèmic”.

Lluís Guia en 'À Punt NTC Matí'
Lluís Guia en 'À Punt NTC Matí'

Va ser un acte acadèmic, i com a tal, estava justificada la presència del president del Parlament català, Roger Torrent. Així ho ha assenyalat l'historiador i secretari del congrés organitzat al voltant del 600 aniversari de la Generalitat, Lluís Guia, en declaracions a À Punt NTC Matí. El també professor d'Història Moderna de la Universitat de València ha explicat que el que es volia fer és reflexionar sobre el que ha sigut la institució al llarg de tot aquest temps, i que per aquest motiu han estat presents, no només Roger Torrent, sinó també representants d'altres regions que van formar part de la Corona d'Aragó, com ara Mallorca, Sardenya o Sicília. “El congrés no ha tingut cap contaminació política”, ha assegurat.

Sobre les declaracions del president del Partit Popular, Pablo Casado, assenyalant que la hispanitat és una de les majors fites de la humanitat o les de l'expresident espanyol Mariano Rajoy dient que Espanya és la nació més antiga d'Europa, Lluís Guia ha sigut taxatiu: “Dir que Espanya és la nació més antiga d'Europa és no saber d'història”. En referència a afirmacions d'aquest tipus, l'historiador ha assenyalat que hi ha una contaminació d'anys al voltant d'aquestes qüestions i que “demonitzar personatges com Bartolomé de las Casas perquè denunciava les coses roïnes de la hispanitat és optar per una interpretació de la història que no porta enlloc”, ha reconegut.

El professor d'Història Moderna de la Universitat de València ha fet balanç del congrés, en què vora 200 especialistes internacionals s'han donat cita, afirmant estar “molt satisfet” pel resultat i destacant la projecció cívica que l'esdeveniment ha tingut. Així mateix, Lluís Guia ha fet un recorregut històric per algunes de les fites de la institució en aquests 600 anys d'història, posant en relleu que “el Regne de València va ser un element molt important en la Corona d'Aragó. Una altra cosa és saber si aquesta rellevància ha arribat o no als nostres dies”. 

També et pot interessar

stats