La llúdria es recupera a la Comunitat Valenciana

Al riu Millars hi ha una població estable i les que s’han vist prop de València fan pensar que tornaran a l’Albufera

Imatge d'arxiu d'unes llúdries / À Punt NTC

L'atropellament aquesta setmana d'una llúdria a la V-30 de València, a pesar de la mort de l'animal, és l'indicatiu que aquesta espècie ha arribat al curs baix dels rius valencians. Per a les veus expertes açò és una prova més de la recuperació a les nostres terres d'aquest animal quasi desaparegut i asseguren que la tornada a espais com l'Albufera és qüestió de temps.

Juan Jiménez, cap de servei de Vida Silvestre i Xarxa Natura 2000, explica que és la primera dada d’una llúdria a València en cent anys, i una mostra que les llúdries han recuperat espai i ja colonitzen el curs baix dels rius valencians.

Un altre atropellament dies abans, aquesta vegada a la carretera del Fondó Elx-Crevillent, corrobora que les poblacions d'aquest mustèlid augmenten i, fins i tot, ja se n'ha vist algun a Pinedo i entre els arrossars de l'Albufera. Si es confirma, l’animal tornaria al parc natural després que Vicent Blasco Ibáñez n'arreplegara l'existència en l'obra Canyes i fang. Una referència literària del 1902 que demostra que, tot i que ja estaven en perill d’extinció, en aquella època encara quedaven llúdries a l’Albufera. 

La millora de la qualitat de l'aigua ha fet que en el tram final del riu Millars una població estable de llúdries haja decidit tornar per quedar-s'hi. I després dels dos atropellaments, s’ha decidit instal·lar uns senyals de trànsit que alerten de la presència de l’animal en les proximitats de la carretera. Són els primers de tot Espanya. Es tracta d’un missatge de conservació i afecte pel mustèlid, indica Jiménez, ja que la població de la zona no pensava que el recuperarien. 

També et pot interessar

stats