Capten per primera vegada en vídeo una llúdria al Clot, a Borriana

Sales Tomás, directora de la Fundacio Limne, ha informat que en els últims vint anys s'ha multiplicat per deu la presència de llúdries al territori

Llúdria a Borriana / Ajuntament de Borriana
28 de setembre 2021 - 21:34

Un exemplar de llúdria l'han pogut gravar en vídeo al Clot de la Mare de Déu, a Borriana, a la comarca de la Plana Baixa. Han captat la llúdria amb una càmera equipada amb sensors de moviment instal·lat en zones habituals de pas del mamífer. L'equip incorporava una càmera infraroja de fotoparament o càmera trampa. 

La Fundació Limne, encarregada de les tasques de conservació al paratge natural, al febrer va trobar evidències del pas de llúdries per petjades i excrements; després van poder captar un exemplar en fotografia, el mes d'abril. Ara, per primera vegada, han pogut gravar en vídeo un exemplar, segons ha informat l'Ajuntament en un comunicat.

Zona refugi de fauna vulnerable

El regidor de Sostenibilitat Mediambiental, Bruno Arnandis, ha destacat la importància de la troballa i ha explicat que "la restauració duta a terme aquests últims anys al costat de la Confederació Hidrogràfica i a la Fundació Limne ha propiciat tindre un espai ben conservat que permet establir-se a espècies tan interessants com la llúdria, incrementant la rellevància de la zona com a refugi de fauna vulnerable".

Imatge d'arxiu del Clot de la Mare de Deu, a Borriana
Imatge d'arxiu del Clot de la Mare de Deu, a Borriana / Turisme de Castelló

El regidor de l'àrea també ha expressat el compromís de l'Ajuntament per continuar les tasques de conservació i millora del paratge, seguint el pla d'actuacions aprovat recentment per a la gestió d'aquest espai natural, que preveu, entre altres actuacions, recuperar un meandre ja desaparegut que se situava a la capçalera del paratge.

Les llúdries van estar a punt de desaparéixer dels rius

Per la seua part, Sales Tomás, directora de l'entitat conservacionista, ha ressaltat que, si bé les llúdries van estar a punt de desaparéixer dels rius durant la segona meitat del segle XX, "en les últimes dues dècades s'ha multiplicat per deu la presència al territori". Aquesta informació va ser el resultat d'una investigació feta entre els anys 2018 i 2019 per la fundació, junt amb la companyia de gestió d'aigües Global Omnium.

A més de l'enregistrament de la llúdria, aquesta setmana les biòlogues de Limne també han albirat per primera vegada al Clot un exemplar de picot garser gros (Dendrocopos major), un ocell de plomatge cridaner que es caracteritza pel peculiar so que genera el veloç martelleig que fa contra els troncs dels arbres secs per a fer-hi niu.

També et pot interessar

stats