Les llars vulnerables podrien arribar al 15% per l'alça dels tipus d'interés
El Banc d'Espanya considera vulnerables les famílies espanyoles endeutades que dediquen més d'un 40% de la seua renda bruta al pagament de deutes
El percentatge de famílies espanyoles endeutades que dediquen més d'un 40% de la renda bruta al pagament de deutes, és a dir, que disposen d'una posició financera més vulnerable, podria elevar-se fins a prop del 15% davant d'una pujada eventual dels tipus d'interés.
Es tracta d'una lectura de tècnics del Banc d'Espanya a partir de l'última Enquesta Financera de les Famílies, publicada aquest dimecres, segons la qual la proporció de llars endeutades amb una situació de vulnerabilitat semblant va estar prop de l'11% en 2020, en plena crisi sanitària del coronavirus, enfront del 10% de 2017.
Si es té en compte el total de famílies, amb independència de si estan endeutades o no, la taxa es va situar en el 6,2%, quasi un punt percentual més que el 5,3% de tres anys abans, apunta el document, que adverteix que aquesta circumstància va variar de manera heterogènia per nivell de renda.
D'aquesta manera, l'augment va estar concentrat en les llars de rendes més baixes, que van passar del 9,5 al 15,1%, en aquells casos en què el cap de família era menor de 35 anys (del 4,4 al 6,8%) o estava en atur o inactiu (del 4,9 al 8,7%), i en els situats en el quartil inferior de la distribució de la riquesa neta (del 7,5 al 10,4%).
Aquestes llars, que destinen un 40% de la seua renda bruta al pagament, per exemple, d'hipoteques o lletres, i només la resta a altres inversions, exerceixen un paper important en l'economia, ja que qualsevol xoc negatiu que repercutisca sobre ells pot condicionar el manteniment dels nivells de consum.
D'ací ve que els resultats de l'enquesta, que fins ara el Banc d'Espanya ha realitzat cada tres anys, conviden a mantindre la precaució i el monitoratge de les condicions financeres de les llars, segons el director general d'Economia i Estadística de l'organisme, Ángel Gavilán.
En qualsevol cas, Espanya "està molt lluny" dels registres de la crisi financera, aclareix Esparver, que insisteix que totes dues situacions no poden comparar-se de manera directa, entre altres motius, perquè en aquells dies les famílies estaven molt més endeutades i tenien una composició diversa dels actius.
A més, la translació de les pujades dels tipus d'interés monetari als de crèdit —hipotecari, de consum i empreses— està sent més incompleta i portant més temps que en ocasions anteriors.
Per això, incideix que perquè la vulnerabilitat es quede a les portes del 15%, l'increment dels 300 punts bàsics hauria de traslladar-se "completament" als tipus dels crèdits.
Augmenta el percentatge de llars endeutades, però baixa el deute
Una altra qüestió és la pujada de la renda mitjana anual de les famílies espanyoles —referenciada sempre a l'any anterior al de l'anàlisi—, que en 2019 va incrementar un 14%, fins als 29.400 euros.
Una vegada més es va demostrar la relació entre deute i nivell d'educació, sent substancialment major en les llars en què el cap de família té estudis universitaris, amb una mitjana de 46.700 euros.
D'acord amb l'enquesta, realitzada a partir de més de 6.300 entrevistes, el deute del conjunt de les llars espanyoles suposava, a la fi de 2020, l'11,4% del valor total dels seus actius, una magnitud similar a la de 2011, si bé aquests nivells es disparaven fins al 45% per a aquells per davall de la mitjana de riquesa.
En funció de la seua naturalesa, la derivada de la compra de la vivenda habitual constituïa el 61,7% del deute de les famílies, mentre que aquella fruit de l'adquisició d'altres propietats immobiliàries va superar el 22%.
Les dades també reflecteixen que el percentatge de llars endeutades es va elevar fins al 57,1%, la taxa més alta des de 2002, quan va arribar al 42,5%, encara que el volum mitjà de deute es va reduir en un 6,1%, fins als 33.300 euros.
De nou, aquest panorama varia per grups, amb la qual cosa l'augment va ser major per a aquells amb nivells inferiors de renda, amb un cap de família en atur o inactiu, i amb cap membre treballant.
Per edat, la probabilitat d'estar endeutat supera el 80% entre els 35 i els 44 anys, i cau després fins al punt que, en les llars en què el cap de família és major de 74 anys, a penes frega el 14%.
El volum mitjà de deute presenta trets similars, més elevat entre les llars amb un cap de família de 35 a 44 anys (68.500 euros).