Els al·lergòlegs recomanen la introducció precoç d'aliments per a previndre l'al·lèrgia alimentària

Segons un estudi, el consum d'aliments en nadons d'entre quatre i sis mesos en cremes o en llets, sobretot en xiquets amb dermatitis atòpica moderada, prevé l'al·lèrgia alimentària

Congrés de la Seicap celebrat a Palma de Mallorca
Congrés de la Seicap celebrat a Palma de Mallorca / Twitter: @SEICAP

Els pediatres al·lergòlegs de la Societat Espanyola d'Immunologia Clínica i Al·lèrgia Pediàtrica (Seicap) han recomanat la introducció precoç dels aliments en nadons d'entre quatre i sis mesos de vida per a previndre l'al·lèrgia alimentària.

Segons un estudi publicat en The Journal of Allergy and Clinical Inmunology, el consum d'aliments a aquesta edat, sobretot en xiquets amb dermatitis atòpica moderada, prevé l'al·lèrgia alimentària.

"La recomanació que fem és la introducció precoç dels aliments, entre els 4-6 mesos molts en cremes o en llet. A més, és important donar preses freqüents, una vegada iniciada la ingesta d'un aliment nou en la dieta, no ocasionals", ha assegurat la coordinadora del Grup de Treball d'Al·lèrgies Alimentàries de la Seicap, la doctora Laura Valdesoiro Navarrete.

Així ho ha assenyalat durant la taula redona "Immunoteràpia oral en aliments: avançant més enllà de llet i ou", del XLVII Congrés de la Seicap, on s'ha abordat la immunoteràpia oral a aliments més enllà de la llet i l'ou com els cereals, el peix i el cacau.

La doctora Valdesoiro ha explicat que la immunoteràpia oral amb aliments (ITO) "és una opció de tractament que es realitza en els pacients que presenten al·lèrgies alimentàries amb el qual s'intenta modificar la resposta del sistema immunitari de l'organisme enfront d'aquells aliments als quals el pacient és al·lèrgic".

Immunoteràpia oral

La immunoteràpia oral consisteix en l'administració de dosis creixents de l'aliment implicat fins a aconseguir la dosi major tolerada o que represente la ració habitual per a l'edat.

"El seu objectiu és evitar la reacció al·lèrgica, sobretot l'anafilaxi, després de l'exposició a l'aliment que causa l'al·lèrgia. Aquest tractament es du a terme en unitats especialitzades en pràctica comuna, en xiquets amb al·lèrgia a llet i ou", ha apuntat la doctora.

Algunes unitats de pediatres al·lergòlegs espanyols ja estan iniciant protocols d'immunoteràpia oral a altres aliments com a fruita seca, cereals i fins i tot a peix.

Per a finalitzar, els experts han destacat la importància dels autoinjectors en el tractament de l'al·lèrgia alimentària. El xiquet que està diagnosticat haurà de portar l'autoinjector d'adrenalina per a utilitzar-lo si hi ha sospita d'estar patint anafilaxi.

També et pot interessar

stats