El lema 'Passats complexos, futurs diversos' inspira el Dia Internacional dels Monuments

El Museu Arqueològic d'Alacant ha organitzat aquest diumenge visites guiades gratuïtes als jaciments Tossal de Manises Lucentum, la Illeta dels Banyets i a la Torre Almohade d'Almudaina

Illeta dels banyets
Illeta dels banyets / MARQ

Aquest diumenge és el Dia Internacional dels Monuments i Llocs, declarat per la Unesco en 1983 a iniciativa del Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos). Una jornada que enguany porta com a tema central el lema: Passats complexos, futurs diversos, amb un discurs transversal per aconseguir descolonitzar el patrimoni, fomentar interpretacions obertes i tolerants, cultures compartides i itineraris de cultura i natura.

La Torre d'Almudaina a la comarca del Comtat
La Torre d'Almudaina a la comarca del Comtat / Diputació d'Alacant

Visites guiades gratuïtes 

L’actual pandèmia i les restriccions pel que fa a evitar aglomeracions no han impedit que algunes institucions s'hagen sumat a aquesta celebració amb l’objectiu de difondre el seu patrimoni. El Museu Arqueològic (MARQ) d'Alacant ha organitzat visites guiades gratuïtes als jaciments Tossal de Manises Lucentum, la Illeta dels Banyets i a la Torre Almohade d'Almudaina.

Amb aquesta iniciativa la Diputació d’Alacant ha volgut promoure la difusió dels jaciments arqueològics i els monuments que gestiona. En els tres recintes es mantindran les mesures sanitàries i de seguretat que regeixen en totes les instal·lacions del museu i l'aforament estarà limitat segons el lloc visitat. 

Itineraris de cultura i natura

Continuant amb la recomanació del Consell Internacional de Monuments i Llocs (Icomos) impulsor d’aquesta iniciativa, qualsevol persona pot celebrar aquest dia a la seua manera. Els itineraris de cultura i natura els trobem pertot arreu de la Comunitat València i ens ofereixen recorreguts de la mà de la cultura a l'aire lliure.

Foto d'arxiu del Puntal dels Llops, a Olocau
Foto d'arxiu del Puntal dels Llops, a Olocau / Museu de Prehistoria de València

Un bon exemple és el Puntal dels Llops, a Olocau, a la comarca del Camp de Túria. Aquest poblat-fortalesa iber és d'accés obert. Es troba totalment excavat i conserva nombroses estructures. Ocupa un dels cims de la serra Calderona, des d’on gaudir d’excel·lents panoràmiques. 

Imatge d'arxiu del Castell d'Onda
Imatge d'arxiu del Castell d'Onda / Ajuntament d'Onda

El castell de Sagunt, a la comarca del Camp de Morvedre, és una fortalesa situada a la part alta de la ciutat que ofereix un passeig d’un quilòmetre al llarg de la muntanya. És un lloc que sorprén. Amb presència de cultures i civilitzacions (ibers, romans, gots, àrabs) es troba dividit en set places o recintes independents. Un altre itinerari de cultura i natura el trobem al castell de les 300 torres a Onda. 

També et pot interessar

stats