El volcà Cumbre Vieja intensifica l'activitat explosiva

La lava continua el seu avanç lent però imparable cap a la mar i ja ha arribat al barri de Todoque, últim nucli habitat abans de la mar

Una colada de lava es desplaça pel barri de Todoque, on els veïns estan sent desallotjats / EFE
À Punt NTC
À Punt NTC @apuntnoticies
21 de setembre 2021 - 19:43 Actualitzat: 22 de setembre 2021 - 11:16

El volcà Cumbre Vieja ha intensificat en les últimes hores la seua activitat explosiva en les boques que es mantenen actives, segons ha informat l'Institut Vulcanològic de Canàries. "La xarxa sísmica canària està registrant des de les ultimes 4 hores un fort increment en l'amplitud del tremor volcànic, que és un indicador de la intensitat de l'activitat explosiva estromboliana en les boques actives en aquest moment", ha informat en el seu compte de Twitter.

La lava del volcà Cumbre Vieja continua el seu avanç lent però imparable cap a la mar. Al llarg del recorregut s'ha engolit unes 200 cases, ha cobert un centenar d’hectàrees de terreny i ha obligat a evacuar 6.000 veïns.

El director tècnic del Pla d’Emergència Volcànica de Canàries, Miguel Ángel Morcuende, ha explicat als periodistes que la lava avança de nord-est a sud-oest en dues grans llengües, una que avança "més ràpida i fluida" perquè prové de la nova boca eruptiva i se superposa a l'anterior, i una altra que va més lenta, situada cap al sud. "Té un moviment mínim i no sabem si aconseguirà una major velocitat però ara com ara, ho dubtem", ha comentat.

Una de les llengües de lava ja ha entrat al barri de Todoque, a Los Llanos de Aridane. Els 1.200 habitants ja han sigut desallotjats. L’altra de les llengües és la que va obligar a desallotjar Tacande per la nova boca oberta dilluns a la nit.

Imatges dels evacuats a La Palma
Imatges dels evacuats a La Palma / Reuters

Morcuende no ha volgut fer càlculs sobre quan arribarà la lava a la mar ni ha precisat el nombre d'habitatges afectats atés que l'emergència no ha finalitzat, i ha valorat que les evacuacions s'estan realitzant amb èxit i que no hi ha hagut incendis forestals que haurien complicat encara més els treballs de seguretat.

També et pot interessar

stats