Lambda vol aconseguir que el 90% de les persones amb VIH coneguen el seu diagnòstic

En el Dia Internacional de la Prova del VIH, el col·lectiu LGTBI+ convida totes les persones a fer-se una prova ràpida a la seu

Cartell de Lambda per al Dia Internacional de la Prova del VIH
Cartell de Lambda per al Dia Internacional de la Prova del VIH / Lambda

Amb motiu aquest dimecres del Dia Internacional de la Prova del VIH el col·lectiu LGTBI+ de València, Lambda, reivindica la importància d’aconseguir que el 90% de les persones amb VHI coneguen el seu estat serològic al més prompte possible.

Aquesta demanda, feta a través d’un comunicat de premsa, és concorde als objectius 90-90-90 d’Onusida per a l’any 2020: aconseguir un 90% de persones diagnosticades, un 90% de persones que reben tractament i un 90% de persones amb la càrrega viral suprimida. Uns objectius que, hui dia, encara no s’han assolit a Espanya. De fet, segons les dades més recents publicades pel Pla Estratègic de Prevenció i control de VHI i MTS (malalties de transmissió sexual), corresponents al període 2017-2019, el percentatge de persones seropositives que saben que ho són, és del 87%. 

Estimació del continu d'atenció del VIH a Espanya (2017-2019)
Estimació del continu d'atenció del VIH a Espanya (2017-2019) / Paula García

Pel que fa a la Comunitat Valenciana, el percentatge de persones amb VHI que coneixen el seu estat serològic és del 82%, cinc punts més baix. Això es tradueix en el fet que 2.880 de les 16.000 persones seropositives no saben que ho són. 

La psicòloga responsable dels programes de salut sexual de Lambda, Tina Belando, ha destacat que és fonamental conscienciar la població de la importància d’aquestes proves per a evitar els diagnòstics tardans i poder accedir a tractaments al més prompte possible, millorant així la qualitat de vida de les persones amb VIH i frenant la transmissió del virus.

Test ràpid gratuït a la seu de Lambda 

Com a part de la seua campanya de conscienciació, des de Lambda animen qualsevol persona amb una vida sexual activa a realitzar-se proves d'MTS, com a mínim, una vegada a l’any. Una prova ràpida pot fer-se a la seua seu, on també ofereixen un servei d’acompanyament psicoemocional individualitzat per a persones amb VIH i les seues persones properes.

A més, Lambda ofereix un grup de suport mutu per a persones amb diagnòstic positiu de VIH on aprendre a conviure amb les emocions relacionades amb aquest virus, i el grup LGTB+ Positives que es reuneix cada quinze dies per a combatre l’estigma social que encara existeix respecte a les persones amb VIH. 

ETS Lambda, el joc en línia per a aprendre sobre salut sexual

Amb motiu del Dia Internacional de la Prova del VHI, Lambda ha desenvolupat el joc en línia ETS Lambda, una proposta digital a través de la qual tracta de motivar les persones usuàries a descobrir i assolir informació veraç, actualitzada i pedagògicament comprensible sobre diferents àrees d'interés com la prevenció de les MTS, els estigmes socials o les vivències d'una sexualitat saludable.

El joc inclou un món virtual amb deu nivells a superar, que pot passar-se amb una, dues o tres estrelles, i els resultats obtinguts es poden compartir en xarxes socials. L'última fase per a completar el 100% del joc consisteix a realitzar-se una prova d'MTS, a través del servei gratuït, anònim i confidencial per a les persones LGTBI+.

També et pot interessar

stats