El laboratori d’idees que s’amaga en el campus de Gandia de la UPV

La Càtedra d’Innovació desenvolupa una assignatura transversal per a fomentar l’emprenedoria entre l’alumnat.

Alumnes del campus de Gandia de la UPV
Alumnes del campus de Gandia de la UPV / UPV

Compartir idees i formes de treball entre diferents perfils i disciplines per a fomentar l’emprenedoria. És el principal objectiu d’una iniciativa desenvolupada per la Càtedra d’Innovació del campus de Gandia de la Universitat Politècnica de València. Consisteix en una assignatura transversal en els últims anys de grau per a fomentar idees innovadores, moltes relacionades amb el món tecnològic. 

L’assignatura es diu Creació d’Empreses i pretén fomentar l’esperit emprenedor de l’alumnat a partir de les seues pròpies idees. En el primer semestre, es mescla l’alumnat de Turisme amb el de Ciències Ambientals; en el segon, el d’Enginyeria de Telecomunicacions amb el de Comunicació Audiovisual. Una fórmula amb què s’han cuinat un fum de projectes innovadors.

“Si barregem estudiants de diferents graus en la mateixa aula, generem mestissatge, diferents formes de pensar, amb idees més riques”, ha assenyalat Pepe Marín-Roig, director de la càtedra. Es creen equips de cinc o sis persones que comparteixen la mateixa motivació pel projecte. El següent pas és crear un pla de negoci a partir de la idea plantejada.

“El que els diem és que no facen res que cap persona vulga. Els fem reflexionar sobre si la idea la va a voler el públic o si resol algun tipus de necessitat de la societat”, ha afirmat Marín-Roig. L’alumnat va sent guiat durant tot el procés, estudiant el model de negoci i comprovant amb diferents tècniques la viabilitat. També s’inclouen les noves tecnologies per a aportar valor afegit.

Apps per a malalts d’alzhèimer, plans d’oci o llenguatge de sordmuts

De l’assignatura han sorgit moltes idees emprenedores, algunes de les quals continuen en marxa, com és el cas de Showleap, una ferramenta per a traduir el llenguatge dels sordmuts. Però hi ha moltes altres, com ara una app per a ajudar a les persones amb alzhèimer, una altra per a fer plans d’oci, o una agència de viatges en línia. 

El repte, segons Pepe Marín-Roig, és que més projectes sobrevisquen en el futur i no es queden entre les parets de l’aula. I perquè això passe, assenyala que cal més impuls per part de la societat. “L’emprenedoria és una qüestió social”, ha reconegut. Es poden consultar tots els projectes i idees innovadores en el web de la Càtedra d’Innovació del campus de Gandia de la UPV

També et pot interessar

stats