L’Open Arms torna al Mediterrani, després de dos mesos i mig de bloqueig a Itàlia

El vaixell navega rumb a Castelló per a dur a terme tasques de manteniment

El vaixell Open Arms en una imatge d’arxiu
El vaixell Open Arms en una imatge d’arxiu / Friedrich Bungert (Open Arms)

L’Open Arms torna a les aigües del Mediterrani central per a continuar amb la seua tasca de rescat de persones, després de passar dos mesos i mig bloquejat en port per les autoritats italianes. Així ho ha anunciat el fundador de l’ONG, Oscar Camps, a través de les xarxes socials.

El vaixell navega ja rumb a Castelló, segons ha assegurat l’organització, per a dur a terme tasques de manteniment. No és la primera vegada que l’Open Arms arriba a la costa valenciana. El maig de 2019, el vaixell va desembarcar a Borriana per a passar una revisió tècnica obligatòria i poder navegar així sense problemes.

L'embarcació romania en situació "d’immobilització administrativa" des del passat 16 d'abril, quan la Guàrdia Costanera italiana va notificar que li havien trobat "greus deficiències de seguretat per a la navegació", encara que l’organització ho considera una mesura destinada a evitar el rescat de migrants.

Camps ha explicat que, si bé la Guàrdia Costanera va reconéixer el novembre de 2020 que l’Open Arms tenia "els certificats adequats per a labors de rescat", en la següent i "rigorosíssima" inspecció realitzada "van deixar de ser vàlids". Va ser justament el dia que s'obria juí oral a l'exministre de l'Interior italià, Matteo Salvini, per segrest de persones per no deixar desembarcar els immigrants del vaixell.

El Mediterrani central, sense vaixells humanitaris

El Mediterrani central s'havia quedat sense vaixells de les ONG que salven les vides de persones migrants des del passat dia 18, quan Itàlia va sotmetre a una quarantena de dues setmanes la nau Geo Barents, de Metges Sense Fronteres (MSF), després del desembarcament de 410 persones.

Aquesta era l'única embarcació que patrullava les aigües que creuen les persones migrants des de les costes africanes de Líbia o Tunísia per a aconseguir sòl europeu, a banda de l’Open Arms. 

També et pot interessar

stats