L'ONU demana frenar el desnonament d'un home a Gandia

La PAH denuncia que Francisco es troba en una situació vulnerable i demana a l'Ajuntament que li busque una alternativa habitacional

Francisco Borrull, resident en un pis de Gandia sobre el qual hi ha dictada una orde de desnonament
Francisco Borrull, resident en un pis de Gandia sobre el qual hi ha dictada una orde de desnonament / À Punt NTC

Un desnonament previst a Gandia per a aquest dimecres ha arribat fins a l'ONU. L’Oficina de l'Alta Comissionada per als Drets Humans de l'organisme internacional ha demanat a l'estat espanyol que paralitze de forma cautelar el desallotjament d'un home, de nom Francisco, que viu en un pis en un edifici del carrer del Perú, número 57. L'immoble és propietat de l'Ajuntament de la localitat, es troba totalment abandonat i manca de serveis bàsics com ara la llum o l'aigua corrent.

Fins a nou famílies en situació d'exclusió social ocupen una casa en aquest edifici. Entre aquestes persones està Francisco Borrull, que ha rebut una notificació de desnonament per al pròxim dimecres, 4 de maig. Des de la Plataforma d'Afectats per la Hipoteca (PAH) de la Safor, que s'ha implicat per a ajudar-lo, denuncien que es troba en una situació vulnerable perquè pateix una discapacitat del 36% i està malalt del cor.

L'afectat assegura que amb els vora 900 euros de les ajudes que rep no ha trobat una vivenda per a llogar. Principalment, perquè —segons diu ell mateix— ningú vol arrendar el pis a una persona d'ètnia gitana com ell que, a més, no té faena. "Jo no demane que em donen una vivenda per la cara. Encara que siga una habitació, es pot pagar i viure com les persones. Però el fet de ser gitano tira cap arrere", lamenta, en declaracions a À Punt NTC. 

La intervenció de l'ONU en el cas es produeix, precisament, arran de les mobilitzacions de la PAH. L'entitat planteja que la suspensió del desnonament no recau en una entitat bancària, sinó en l'Ajuntament gandienc. L'organisme internacional ha contestat a la petició de la plataforma amb una instància dirigida al consistori mateix en què sol·licita que s'adopten mesures "per a evitar possibles danys irreparables". En concret, demana que se suspenga el desnonament de l'habitatge en què resideix actualment l'afectat o que se li busque "una vivenda alternativa adequada a les seues necessitats". 

Un escrit que ara ha de valorar la justícia. Seran els tribunals els que decidiran si executen o no l'orde de fer-lo fora. Des de la PAH, insisteixen que la resolució ha de ser "vinculant" per a la decisió del jutge. "L'ONU diu que no tiren Francisco fins que no tinga una alternativa habitacional", remarca Joan Cogollos, portaveu de la plataforma. 

Per la seua banda, l'Ajuntament de Gandia ha informat que mantenen en seguiment el cas i que l'afectat és actualment beneficiari de diverses ajudes públiques, entre d'altres l'ingrés mínim vital i la renda valenciana d'inclusió. "Els serveis socials del consistori estan en contacte permanent amb ell", ha assenyalat la regidora de Benestar Social, Inmaculada Rodríguez, que ha precisat també que les ajudes que rep Francisco estan "supeditades" a la recerca d'una alternativa habitacional i a la realització de cursos per a formar-se i trobar treball. En tot cas, l'Ajuntament assegura que no són partidaris de desnonar ningú sense una alternativa habitacional. "Em reafirme en aquest compromís", ha subratllat la regidora. 

També et pot interessar

stats