L'ONU conclou que la inhabilitació del jutge Garzón va ser arbitrària i demana a Espanya una "reparació efectiva"

El dictamen del Comité de Drets Humans estableix que els magistrats del Tribunal Suprem que el condemnaren per punxar els telèfons de la trama Gürtel no foren imparcials

La defensa de Camps ja ha anunciat que recorrerà la decisió de la jutgessa de no citar com a testimoni l’exjutge Baltasar Garzón.
L'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón, en una imatge d'arxiu / À Punt NTC

El Comité de Drets Humans de l'ONU ha dictaminat que a l'exjutge de l'Audiència Nacional Baltasar Garzón l'inhabilitaren en un "procés arbitrari" quan instruïa el cas Gürtel i demana a Espanya "una reparació efectiva" perquè el Tribunal Suprem va vulnerar la seua presumpció d'innocència.

La resolució de l'organisme de les Nacions Unides, que va avançar dimecres el eldiario.es i a la qual ha tingut ara accés l'agència Efe, conclou que l'alt tribunal espanyol va obviar les preceptives garanties d'un procés judicial quan el 2012 va condenar Garzón a onze anys d'inhabilitació per haver ordenat que s'intervingueren les comunicacions dels líders de la trama corrupta Gürtel amb els seus advocats quan instruïa la causa. 

El comité de l'ONU entén que el procés judicial que va acabar amb la inhabilitació del magistrat va ser "arbitrari", no va garantir la imparcialitat dels jutges que participaren en la sentència condemnatòria i critica que se'l privara d'una segona instància davant la qual poder recórrer.

Per tot açò, exigeix a l'Estat espanyol una "reparació integral" a Garzón, que esborre els seus antecedents penals i li proporcione "una compensació adequada pel mal patit". El dictamen dona a Espanya sis mesos per a "garantir una reparació efectiva" a Garzón pels drets lesionats i li recorda que té "l'obligació d'adoptar mesures per a evitar que es cometen violacions semblants en el futur".

Finalment, l'escrit afig que l'entitat desitja rebre de l'Estat espanyol, en un termini de 180 dies, informació sobre les mesures que haja adoptat per a aplicar el dictamen, i que li done publicitat.

També et pot interessar

stats